Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Διεθνείς διαβουλεύσεις για την κρίση χρέους



Πυρετός διαβουλεύσεων μέσα στο σαββατοκύριακο για την κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Οι οικονομικοί εκπρόσωποι των G20 είχαν τηλεφωνική συνδιάσκεψη την Κυριακή, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Τσόι Γιονγκ- κου...


Ωστόσο, ο Τσόι Γιονγκ- κου ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας του στα αμερικανικά ομόλογα δεν έχει αλλάξει, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνδιάσκεψη.

Όσον αφορά στην τηλεδιάσκεψη της G7 που επρόκειτο να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, οι χώρες-μέλη κρατούν σιγή ιχθύος.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) θα πραγματοποιήσουν μία νέα τηλεφωνική συνδιάσκεψη το πρωί της Δευτέρας πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, προκειμένου να τις καθησυχάσουν σχετικά με την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι εκπρόσωποι των χωρών της G7 θα μπορούσαν ακόμη να δημοσιεύσουν μία κοινή ανακοίνωση.

Κατά την διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής διάσκεψης, η Ιαπωνία αναμένεται να επαναλάβει ότι η πολιτική της στην αγορά αμερικανικών ομολόγων θα παραμείνει αμετάβλητη αλλά και να εξηγήσει την πρόσφατη παρέμβαση της στο χρηματιστήριο μετά την συνεχιζόμενη άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το απόγευμα της Κυριακής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει έκτακτη τηλεδιάσκεψη. Πηγές μέσα από την ΕΚΤ τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο σχετικά με τις μεθόδους που θα υιοθετήσει το eurogroup για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία.

Την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τη διεθνή αστάθεια, συζήτησαν τηλεφωνικά ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ανάλογη επικοινωνία είχε και ο Βρετανός πρωθυπουργός  Ντέιβιντ Κάμερον με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Πάντως, η στάση του Λευκού Οίκου έπειτα από την υποβάθμιση των ΗΠΑ, αυτή ήταν έντονα επικριτική. Ο Τζιν Σπέρλινγκ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, επέκρινε έντονα τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s για την απόφασή του να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι έχει κάνει λάθος υπολογισμό ύψους 2 τρισεκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου