Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, «βάζοντας» στη μέση την Κύπρο με αφορμή την πολύκροτη επίθεση στο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά με προφανή αιτία τις προθέσεις του Τελ Αβίβ για έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), σε ένα ζήτημα που βάζει στη μέση την Κύπρο.
Το Ισραήλ πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» για την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στο πλοίο Mavi Marmara, δήλωσε από το Κάιρο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε την επίθεσή του προς το Ισραήλ λέγοντας πως «η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης απειλεί το μέλλον του ισραηλινού λαού»....
«Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ειρήνη είναι η νοοτροπία της κυβέρνησης του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, ο ισραηλινός λαός βρίσκεται απομονωμένος εξαιτίας της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης», τόνισε αφήνοντας πολλά υπονοούμενα, ο τούρκος πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, ερχόταν στη δημοσιότητα από τουρκικές εφημερίδες η πληροφορία ότι τρία τουρκικά πολεμικά πλοία (αλλού αναφέρεται ότι πρόκειται για φρεγάτες, ενώ αλλού προσδιορίζονται σαν τορπιλάκατοι) προετοιμάζονται να αποπλεύσουν από ναυτικές βάσεις στην Τουρκία με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα παρέχουν βοήθεια στα σκάφη που μεταφέρουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Κοντά σε αυτά, έρχεται η σημερινή δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ο οποίος διεμήνυσε, ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο θα προχωρήσουν κανονικά, τονίζοντας ότι αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει σε οιαδήποτε «παράνομη πράξη» από την πλευρά της Τουρκίας με αφορμή την έναρξη των ερευνών.
«Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε κάποια παράνομη πράξη -κάτι που ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί- αναμένουμε μία ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», διεμήνυσε ο κ. Χριστόφιας.
Όπως εξάλλου είπε, υπάρχει στενότατη και αγαστή συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Άγκυρας.
Κατά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δόθηκε το «πράσινο φως» στην εταιρεία Νoble Εnergy να αρχίσει διερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου