«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν να συμβεί μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε μια έξοδός της από τη ζώνη του ευρώ». Με τη δήλωση αυτή ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος Όλι Ρεν επιχειρεί να απαντήσει στα σενάρια και να διασκεδάσει τον «τρόμο» των αγορών περί άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για την τακτική σύνοδο του ΔΝΤ και λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν λαγκάρντ, ο κύριος Ρεν, από το βήμα συνεδρίου στο Peterson Institute for International Economics, επανέλαβε τη δέσμευση των Ευρωπαίων να στηρίξουν την Ελλάδα και κυρίως να αποτρέψουν το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας και αποπομπής ή οικειοθελούς αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Και τόνισε ότι όλοι, εντός της ΕΕ, κατανοούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ευρώπη...
Παράλληλα άδραξε την ευκαιρία για να απευθύνει εκ νέου έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες για στενότερη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση, κάτι που θα μπορούσε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «να καταστήσει πιο ρεαλιστική την ιδέα των ευρωομολόγων».
Αλλά και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε εκτενώς στο «ελληνικό πρόβλημα» και στις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος ανάταξης της οικονομίας μας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε κοινή γραμμή με τους κυρίους Ρεν και Ρομπάι ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς απολαμβάνει της στήριξης των εταίρων της στην Ευρωζώνη και της αρωγής των δανειστών της!
Σχολίασε δε πως δεν υπάρχει καν θέμα σύγκρισης με το παράδειγμα της χρεοκοπίας της Αργεντινής το 2000, διευκρίνισε όμως πως για να διασφαλιστεί η επιτυχία της «συνταγής» για την Ελλάδα και για να … «δουλέψει το ελληνικό πρόγραμμα», απαιτείται αποφασιστικότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος και επιμερισμός των βαρών κατά τρόπο ώστε «οι λιγότερο προνομιούχοι να αναλαμβάνουν μικρότερα βάρη»!!!
Η κυρία Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να θωρακισθούν απέναντι στο ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των σημερινών, αρνητικών δεδομένων και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου συνολικά για την παγκόσμια οικονομία που «έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη φάση» …
Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είχε τονίσει, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πως «η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Και κατέληξε λέγοντας πως η απλή λογική λέει ότι οι επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης, ή και εξόδου από την ευρωζώνη, είναι τόσο μεγάλες που «κανείς δεν τολμάει να πάρει αυτό το ρίσκο»!
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner αρνήθηκε σήμερα να συζητήσει τις συνέπειες από μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δεσμευτεί πως "η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει η Ελλάδα να γίνει η Lehman Brothers της Ευρώπης".
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν θέματα που είναι "πολύ μεγαλύτερα από την Ελλάδα", δήλωσε ο Geithner μιλώντας σε συνέδριο της National Journal, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη, πρόσθεσε, είναι να δημιουργήσει τις δημοσιονομικές και οικονομικές προσθήκες στην αρχική νομισματική ένωση.
Διαβάστε κι άλλο ρεπορτάζ στο http://www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου