Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Βαριά ήττα για Μέρκελ και Φιλελεύθερους στο Βερολίνο



Αντιμέτωπη με την έκτη ήττα της στις επτά περιφερειακές εκλογές που έχουν διεξαχθεί φέτος στη Γερμανία ήρθε η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς σύμφωνα με τα exit poll, στις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) αποσπούν μόνο 23,5% των ψήφων, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 40% που κέρδιζε στις περιφερειακές εκλογές του κρατιδίου του Βερολίνου τις δεκαετίες του 1980 και 1990....


Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητές τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με ποσοστό 29,5% και όπως φαίνεται ο δήμαρχος της πόλης Κλάους Βόβεραϊτ οδεύει προς μία τρίτη πενταετή θητεία με τους Πράσινους να είναι οι πιθανότεροι σύμμαχοί του.

Οι Πράσινοι κέρδισαν 18%, έναντι 13,1% το 2006, και το κόμμα Αριστερά έπεσε στο 11,5% από το 13,4%. Το Κόμμα των Πειρατών έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το 8,5% των ψήφων. Αντίθετα οι σύμμαχοι της Μέρκελ στην κυβέρνηση, οι Φιλελεύθεροι (FDP), δεν κατάφεραν να περάσουν το όριο του 5% για πέμπτη φορά στις επτά εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει φέτος. Στο Βερολίνο έπεσαν στο 2% από το 7,6% το 2006.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ κερδίζουν τουλάχιστον το στοίχημα της δεύτερης θέσης, όμως τα οδυνηρά νέα για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ έρχονται από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι κατρακυλούν στο 2% και μένουν εκτός τοπικής Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου