Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Βυθίστηκαν πάλι μετοχές και ευρώ



Η κρίση χρέους που κλυδωνίζει την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό τόσο προς την πολιτική ήττα Μέρκελ στο Μαγδεμβούργο όσο και προς το “ΟΧΙ” 25 Γερμανών βουλευτών του κυβερνώντος συνδυασμού σε δοκιμαστική ψηφοφορία για νέα βοήθεια στην Ελλάδα, αποτέλεσαν την αφορμή για ένα νέο βύθισμα των μετοχικών αξιών σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια, καθώς και για σημαντική πτώση του ευρώ.

Στην Ευρώπη, με εξαίρεση το ανοδικό Λονδίνο που – ως γνωστόν – δεν χρησιμοποιεί το κοινό νόμισμα, τα χρηματιστήρια ήταν στο “κόκκινο” με την πτώση να ξεπερνά το 1% στα περισσότερα από αυτά και να προσεγγίζει το 2% στο Μιλάνο....


Το δε ευρώ βρέθηκε κάτω και από τα επίπεδα των 1,40 δολαρίων.

Στη Νέα Υόρκη, όπως γράφει το capital.gr., στο ξεκίνημα των συναλλαγών το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έθεσε σε ισχύ τον "Κανόνα 48" για την αποφυγή της ακραίας μεταβλητότητας στις τιμές των μετοχών. Για να γίνει χρήση του κανονισμού θα πρέπει να συντρέχει αριθμός προϋποθέσεων, όπως έντονη κινητικότητα στις ξένες αγορές πριν το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, αξιοσημείωτες κινήσεις στα futures, σημαντικές εταιρικές ή κυβερνητικές ανακοινώσεις και άλλα.

Θυμίζουμε ότι η Wall Street επέστρεφε έπειτα από αργία λόγω της Labor Day και οι πιέσεις στο ξεκίνημα ήταν έντονες, με τον Dow Jones να πέφτει κάτω και από το ψυχολογικό φράγμα των 11.000 μονάδων.

Τελικά, η πτώση “μαζεύθηκε” και το κλείσιμο ήρθε 100 μονάδες χαμηλότερα από την Παρασκευή, στις 11.139 μονάδες, με πτώση κάτι λιγότερο από μία εκατοστιαία μονάδα.

Το πετρέλαιο, τέλος, ενισχύθηκε ελαφρά, καθώς κινήθηκε προς τα 86,30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός “χτύπησε” ακόμη και τα 1.900 δολάρια ανά ουγκιά, για να υποχωρήσει στη συνέχεια λίγο κάτω από τα 1.880 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου