Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Έκκληση Ευρωπαίων στους G20 για βοήθεια …



Οι Ευρωπαίοι προσδοκούν στην έξωθεν βοήθεια για να ανταπεξέλθουν των προβλημάτων της Ευρωζώνης και πλέον δεν το κρύβουν, αφού μετά την … περιοδεία του χερ Κλάους Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του προσωρινού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF) στην Κίνα, όπου ουσιαστικά κάλεσε τους Κινέζους να επενδύσουν στο ευρωπαϊκό χρέος «τάζοντάς» τους ακόμα και ομόλογα σε γουάν, τώρα έρχεται και μια κοινή επιστολή του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του ομολόγου του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τους εταίρους τους της G20, στην οποία τους ζητούν να συμβάλουν στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για την επίλυση της κρίσης!


Στην επιστολή τους, Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι παραθέτουν και εξηγούν στα μέλη της G20, η  οποία συνέρχεται σε επίπεδο κορυφής  στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες της  Γαλλίας, τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Τετάρτη. Και … υπόσχονται (!) ότι οι αποφάσεις αυτές «θα εφαρμοστούν με ακρίβεια και ότι θα οδηγήσουν στη γρήγορη επίλυση της κρίσης». Ωστόσο, συνεχίζουν στην επιστολή οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες, «το γεγονός ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα εκπληρώσουμε το ρόλο μας, δεν αρκεί για μια παγκόσμια ανάκαμψη και μια ισορροπημένη ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο να ενεργήσουν από κοινού τα μέλη της G20 στο σύνολό τους υπό το πνεύμα της κοινής ευθύνης και του κοινού στόχου».

Κι αυτό γιατί, όπως λένε, «στόχος της ΕΕ κατά τη σύνοδο στις Κάννες είναι η συμβολή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποστήριξη μιας διαρκούς ανάπτυξης και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Αλλά μόνη της  η ΕΕ ΔΕΝ μπορεί …

Την ίδια ώρα πάντως – κι ενώ η επίσημη ενημέρωση  προς τους εκπροσώπους των διεθνών  ΜΜΕ επιμένει πως στη G20 ΔΕΝ θα συζητηθεί το θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ως προς το σκέλος των τελευταίων αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών – και οι Κινέζοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην Ευρώπη: «Μην περιμένετε από εμάς να σας σώσουμε».

Συγκεκριμένα το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το οποίο εκφράζει ουσιαστικά την κυβέρνηση της  Κίνας, σε σχόλιο του αναφέρει ότι  η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει  από την Κίνα να την σώσει από την κρίση χρέους. Ωστόσο επισημαίνει πως θα κάνει ότι μπορεί να βοηθήσει ένα φίλο που το έχει ανάγκη ως «κίνηση καλής θέλησης από το Πεκίνο και ως καλή απάντηση σε εκείνους που βλέπουν την Κίνα ως ανταγωνιστική απειλή στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου