Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Για διευρυμένο PSI μιλά ο Βενιζέλος

Έως και… τετραπλάσιο όφελος, σε σχέση με το «πακέτο» της 21ης Ιουλίου, διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πως θα έχει η χώρα μας, από τη νέα Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και την ελάφρυνση από τόκους ύψους 4,5 δισ. ευρώ ετησίως («όσο ένα πολυνομοσχέδιο το χρόνο» όπως το παρουσίασε).

Ο υπουργός Οικονομικών  υποστήριξε, σε συνέντευξη τύπου που  παραχώρησε πριν λίγο, ότι στα «ψιλά  γράμματα» της συμφωνίας δεν  υπάρχουν νέα μέτρα και δεν  τίθεται θέμα «εθνικής κυριαρχίας».
...

Αναγνώρισε όμως ότι «υπάρχουν προβλήματα» με τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα διαθέσιμά τους σε ομόλογα θα υποστούν μείωση και υποσχέθηκε πως θα τα στηρίξει τα Ταμεία με πόρους από τα 4,5 δισ. που … «αποδεσμεύονται» με το «κούρεμα».


Ανακοίνωσε δε το νέο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του  προγράμματος που συμφωνήθηκε: πριν το τέλος 2011 πρέπει να τεθεί σε ισχύ και να εγκριθεί από τα Κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ μέχρι τις αρχές  του 2012 πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται  η συναλλαγή με τους ιδιώτες, δηλαδή το νέο PSI.


O υπουργός Οικονομικών  παρουσίασε τα οφέλη από το  νέο «πακέτο» των συνολικά 100 δισ. (συν 30 δισ. μετρητά) αν και  απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν  η ενίσχυση των τραπεζών θα  γίνει τελικά με κοινές ή  προνομιούχες μετοχές.


«Έχουμε τετραπλασιασμό του οφέλους» ανέφερε λέγοντας ότι ενώ με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου προέκυπτε μείωση χρέους 11,6%, τώρα «έχουμε μείωση 50% δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη». «Μας ανακουφίζει ότι θα πληρώνουμε λιγότερους τόκους, θα μειώσουμε το εμπορεύσιμο διαπραγματεύσιμο χρέος από 206 σε 106 δισ. με 4,5% μέσο επιτόκιο και έτσι η ελάφρυνση ξεπερνά τα 4,5 δισ. δηλαδή 2,2% του ΑΕΠ» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου