Καληνύχτα και καλή τύχη". Η ατάκα του Αμερικανού δημοσιογράφου Ρίτσαρντ Ρ. Μόροου, παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου CBS τη δεκαετία του 1950, ταιριάζει γάντι με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες μπροστά στα μάτια μας.
Έχουν περάσει 50 ώρες από την επικύρωση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια το βράδυ της Κυριακής στο Προεδρικό Μέγαρο κι ακόμη τίποτα...
Για την ακρίβεια, από τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας, στα δύο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφώνησαν σχεδόν αμέσως. Το ένα δεν υλοποιήθηκε ποτέ (επειδή το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στη σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών) και οι διαπραγματεύσεις για το τέταρτο και κυριότερο συνεχίζονται ακόμη χωρίς αποτέλεσμα.
Τα δύο που οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς συμφώνησαν αμέσως ήταν : 1) Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και 2) Ο προσδιορισμός των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, για έναν απλό λόγο ότι το χρονολόγιο των ενεργειών είχε έρθει με... email από τις Βρυξέλλες.
Στο σημαντικότερο από τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας, τον προσδιορισμό δηλαδή του προσώπου που θα οριστεί ως ο νέος πρωθυπουργός και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει.
Οι συνομιλίες γίνονται κυρίως τηλεφωνικώς, ή μέσω διαπραγματευτών από τα δύο κόμματα. Και μάλιστα με ένα τρόπο που επιτρέπει την ανάπτυξη και τη διασπορά φημών που στην καλύτερη περίπτωση δεν βοηθούν την Ελλάδα. Την μια είναι ο "επικρατέστερος" κ. Λουκάς Παπαδήμος, την άλλη οι κύριοι Νικηφόρος Διαμαντούρος, Πέτρος Μολυβιάτης και Απόστολος Κακλαμάνης. Στην ουσία, εκ των υποψηφίων, μόνο ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης διορισμένος εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αποδεδειγμένα συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου στη Βουλή. Ακόμη όμως είναι άγνωστο αν ο κ. Ρουμελιώτης προορίζεται να αντικαταστήσει τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ως υπουργός Οικονομικών ή αν αποτελεί την χρυσή εφεδρεία σε περίπτωση που ο κ. Παπαδήμος -ή κάποιο άλλο τρίτο πρόσωπο- δεν αναλάβει τελικώς την πρωθυπουργία.
Το μεσημέρι της Τρίτης, όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρωθυπουργού. Πέραν αυτού όμως ουδέν.
Η σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η ωμή παρέμβαση των ευρωπαίων αξιωματούχων στις διεργασίες για τον ορισμό πρωθυπουργού και την συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ο πολιτικός βίος της οποίας ανέρχεται πλέον στις 103 ημέρες, στην περίπτωση βεβαίως που οι εκλογές διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου. "Γραπτή δέσμευση" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ζήτησε απροκάλυπτα με τελεσιγραφικό τρόπο ο Επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποιώντας ότι αν οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς δεν δεσμευθούν εγγράφως ότι θα εφαρμόσουν την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως και γενικώς τις επιταγές των Βρυξελλών, έκτη δόση δεν θα δοθεί στην Ελλάδα. Κι αυτό, διότι όπως εξήγησε με ωμό τρόπο ο κ. Ρεν οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, συνεπώς θα πρέπει να αποκατασταθεί το "κοινωνικό συμβόλαιο" της ΕΕ με την χώρα μας.
Ο κ. Παπανδρέου συναίνεσε προφανώς, άλλωστε έχει ήδη αποστείλει επιστολές προς την ΕΕ και το ΔΝΤ ότι θα εφαρμόσει χωρίς παρέκκλιση τα συμφωνηθέντα. Επιπλέον, οι Γαλλογερμανοί ζητούν να ενημερωθούν από πριν για το πολιτικό πρόσωπο που θα εγγυηθεί ότι όλες οι απαιτούμενες συμφωνίες θα κυρωθούν από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς αντιδράσεις. Ο κ. Σαμαράς όμως διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ότι υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια και ότι δεν επιτρέπει σε κανένα να θέτει σε αμφιβολία τις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και ότι τα συμφωνηθέντα θα εφαρμοστούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως επιμένει στην απαίτηση να λάβει γραπτές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στελέχη της δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αναμονή. Τι θα πράξει ο κ. Σαμαράς; Θα δεχθεί να στείλει επιστολή αναλαμβάνοντας και γραπτώς τις δεσμεύσεις που αξιώνουν οι Ευρωπαίοι, ή μήπως θα συνεχίσει να αρνείται να γίνει δηλωσίας; Σε ποιο πρόσωπο θα καταλήξουν τα δύο κόμματα για νέο πρωθυπουργό; Θα συμπεριληφθούν στο νέο υπουργικό σχήμα και στελέχη της ΝΔ; Θα αλλάξουν τα πρόσωπα που είναι σήμερα επικεφαλής στα υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όπως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση; Θα είναι τελικώς ο κ. Παπαδήμος το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο; Θα τοποθετηθούν τεχνοκράτες και καθηγητές ως υπηρεσιακοί υπουργοί; Πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες σε όλα αυτά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου