Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Λάκης Λαζόπουλος «Οι πολιτικοί ξεφτίλισαν τη δημοκρατία»



Ο ηθοποιός μίλησε στην εκπομπή του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, στον Αθήνα 9.84, για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, το θέατρο, τα γεγονότα της παρέλασης, την επικαιρότητα που αλλάζει αστραπιαία κάθε μέρα την πραγματικότητά μας.

Η «ψυχραιμία» των Ελλήνων
«Αυτή τη στιγμή, είναι τόσο μεγάλη η στενοχώρια και η αγωνία που δεν μπορεί να παραχθεί γέλιο. Το αίτημα των ανθρώπων είναι ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατηθούν όρθιοι ψυχολογικά – ο ένας δίνει δύναμη στον άλλον. Κι είναι περίεργο για τους Έλληνες ότι κρατούν απίστευτη ψυχραιμία, την οποία δεν είχαν πριν. Αυτή τη συμπεριφορά τη βλέπουμε και στις διαρκείς κινητοποιήσεις – είναι μία απίστευτη ψυχραιμία αναντίστοιχη της οργής που υπάρχει. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τη δημοκρατία τη φυλάει ο κόσμος, οι πολιτικοί την έχουν ξεφτιλίσει».


Για τα γεγονότα της παρέλασης
«Όταν είδα τη φωτογραφία αυτή στην Ελευθεροτυπία –γιατί το πρωί διαβάζω πάντα μόνο εφημερίδες–, είδα την ιστορία που καταγράφεται και αποτυπώνεται. Και είναι αυτό που εκείνη τη στιγμή έχει μία δύναμη που περνά την εικόνα και διαχέεται στον κόσμο. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, είδα ότι αυτό είχε πραγματική κίνηση, είχε μέσα γνώση, δεν ήταν ένα χέρι που στρεφόταν έτσι. Και αυτή η κίνηση προέρχεται από μία εσωτερική γνώση του ενστίκτου. Διάβασα ότι είναι ένα παιδί μίας οικογένειας 16 παιδιών, που το πρωί δουλεύει σκληρά, που μαθαίνει γράμματα δουλεύοντας – και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. “Αληταράς” δεν είναι αυτός ο οποίος μουντζώνει το σύστημα,αληταράς είναι εκείνος ο οποίος έχει κατακλέψει το σύστημα, κάθεται στην εξέδρα και έχει την απαίτηση να τον χαιρετήσουν. Αληταράς είναι αυτός που κλέβει το δημόσιο χρήμα, παριστάνει ότι συγκινείται με τη σημαία και έχει την απαίτηση να γυρνάνε να τον κοιτάνε, ενώ ξέρει όλη η κοινωνία ποιος είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου