Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Βενιζέλος: «Αυτή είναι η ύστατη ευκαιρία»



Στην αποφασιστικότητα του μεγαλύτερου φάσματος των πολιτικών δυνάμεων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα είναι η Ελλάδα του ευρώ» τόνισε ο κύριος Βενιζέλος και συμπλήρωσε πως «ο κόσμος βιώνει θυσίες, δεν είναι όμως αυτό η κρίση αυτό είναι σκληρός τρόπος αποτροπής της  πραγματικής κρίσης που είναι η επιστροφή σε καταστάσεις του ‘50 και ‘60. Ένα ευρύτατο φάσμα των  πολιτικών δυνάμεων έχει συνείδηση κατάστασης και αποφασιστικότητα να δοθεί λύση»....


Ως άμεσες προτεραιότητες ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε την:

-   Εκταμίευση της 6ης δόσης

-    Κατάρτιση προϋπολογισμού για το 2012,  έγκρισή του από Υπουργικό Συμβούλιο και  κατάθεση την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, (στόχος να εμφανίσουμε πλεονάσματα)

Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας δημιούργησε  «ανακούφιση και προσδοκίες» και εξήγησε πως «το μέγεθος της κρίσης και ο όγκος της ευθύνης μας έκανε όλους πιο υπεύθυνους και πιο προσεκτικούς.

«Ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης χώρας και η επιτακτική ανάγκη διάσωσης δημιούργησε την εθνική συνεννόηση και την συναίνεση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι πλέον έχουν σχηματιστεί οι προϋποθέσεις αξιοπιστίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε αλλαγή σε επιπεδο πολιτικού πολιτισμού και έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις να ξαναγνωριστούμε με ορθολογικό τρόπο και πιο δίκαιο να ξαναγνωριστούμε με  τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά κύριος Βενιζέλος.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως αυτή η «ευκαιρία» είναι η τελευταία και τόνισε πως «πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό».

«Αυτή η κυβέρνηση έχει ιστορικές δυνατότητες. Η εντολή της είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου», τόνισε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «δεν είναι αυτονόητο ότι τα κονδύλια είναι διαθέσιμα» γι’ αυτό είπε πως «πρέπει να κινηθούμε με μέγιστη ταχύτητα και να είμαστε στοχευόμενοι σε συνεργασία με τους εταίρους για να αποκομίσουμε οφέλη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συμβατικού χαρακτήρα κομματικές αντιπαραθέσεις»

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «Ο Πολίτης και φοβάται πολύ και ελπίζει. Θέλει να ελπίζει και πρέπει να απαντήσουμε στους φόβους και να εδραιώσουμε ελπίδες. Το ερώτημα για το αν έχει αποτραπεί κίνδυνος χρεοκοπίας πρέπει να απαντηθεί θετικά αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να κάνουμε όσα απαιτούνται τώρα προκειμένου να πάρουμε 6η δόση πριν την 15 Δεκεμβρίου. Η εκταμίευση 6ης δόσης θα είναι προθάλαμος για το νέο πρόγραμμα που δεν είναι 8 δισ. είναι πάνω από 80 δις ευρώ συγκεντρωμένα.

Νωρίτερα, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος υποστήριξε πως «το πολιτικό σύστημα θα διασωθεί όταν από την συνενοχή περάσουμε στην συνευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου