Η σύγχρονη μάστιγα που σκορπάει τον θάνατο έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα και σιωπηρά με επικίνδυνα έως και θανατηφόρα αποτελέσματα στην Ελλάδα. Θύματά της είναι κορυφαίοι αθλητές, επώνυμοι αλλά και νέα παιδιά που ξεκινούν τη χρήση αναβολικών από την εφηβεία. Πολλοί κάνουν λόγο για επικίνδυνη μόδα σε σημείο να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο της ματαιοδοξίας», καθώς στην παγίδα τους δεν πέφτουν μόνο πρωταθλητές αλλά και άνθρωποι από τον χώρο της showbiz (σχεδιαστές μόδας, μακιγέρ, μοντέλα, ηθοποιοί), ακόμη και νέα παιδιά που απλώς θέλουν να τραβάνε τα βλέμματα.....
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του σχεδιαστή μόδας Βασίλειου Κωστέτσου, ο οποίος δήλωσε: «Κόντεψα να πάθω έμφραγμα από τα αναβολικά» αλλά και του μακιγέρ της Κάτιας Ζυγούλη, του Κωνσταντίνου Εμμανουήλ, ο οποίος παραδέχτηκε: «Τα αναβολικά με έστειλαν στο νοσοκομείο». Ο θάνατος του Νίκου Γιγουρτάκη στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Η δήλωση-βόμβα του Τάκη Γιγουρτάκη, πατέρα του 30χρονου αδικοχαμένου επιχειρηματία, ότι ο γιος του χάθηκε από τη χρήση αυτών των σκευασμάτων προκαλεί ένα σωρό αναπάντητα ερωτήματα.
Σε μια εποχή που η εικόνα μετράει περισσότερο από το πνεύμα, βρόμικα κυκλώματα (μέσα στα οποία δρουν και άτομα υπεράνω υποψίας) προωθούν αναβολικά και έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στους χώρους όπου η νεολαία χύνει τόνους ιδρώτα μόνο και μόνο για να κάνει κορμί-«φέτες». Η «Espresso της Κυριακής» με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ρίχνει φως σε σοβαρά ερωτήματα: από πού και πώς φτάνουν στη χώρα μας τα αναβολικά, πώς λανσάρονται στην αγορά, σε ποιους χώρους, αλλά και πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία.
ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ
«Ερχονται με κοντέινερ από διάφορες χώρες και διανέμονται μέσω των γυμναστηρίων ανεξέλεγκτα στους νέουυς και στις νέες που θέλουν να «χτίσουν» το σώμα τους. Μπορεί προσωρινά όλοι αυτοί να θαυμάζουν τα φουσκωμένα μπράτσα τους, αλλά η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο αθλίατρος και παλιός πρωταθλητής κολύμβησης Χρήστος Δάρας, αποκαλύπτοντας πως εκτός από τον Νίκο Γιγουρτάκη δεκάδες επώνυμοι προμηθεύονται αναβολικά για να δείχνουν ωραίοι: «Ο Νίκος ερχόταν στο ιατρείο μου για άλλους λόγους. Μου είχε πει για τα αναβολικά και του τα είχα απαγορέψει. Δεν με άκουσε. Πολλοί είναι οι επώνυμοι που παίρνουν αναβολικά. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, μοντέλα… Θυσιάζουν την υγεία τους στον βωμό της ομορφιάς».
Η Ταϊλάνδη, η Ινδία και η Κίνα είναι μερικές από τις χώρες που οι dealers σε όλον τον κόσμο προμηθεύονται τα αναβολικά και τα… πασάρουν μέσα στα γυμναστήρια και τα γήπεδα: «Το κόστος παραγωγής τους είναι πολύ χαμηλό και τα έσοδα για τους διακινητές τεράστια» αναφέρει ο κ. Δάρας. Ο personal trainer Τάσος Χαμπέρης επισημαίνει πως σε κάποια από αυτά τα σκευάσματα έχει βρεθεί και ποσότητα ποντικοφάρμακου και τονίζει: «Είναι αδιανόητο με πόσο μεγάλη ευκολία κινούνται μέσα αλλά και έξω από τους χώρους των γυμναστηρίων. Το χειρότερο είναι πως τα παίρνουν παιδιά στην εφηβεία, τα οποία θέλουν να βελτιώσουν σε σύντομο διάστημα το σώμα τους μόνο και μόνο για να βγουν στην παραλία το καλοκαίρι».
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΑΦΙΑ
Σύμφωνα με τους ερευνητές αλλά και τους αθλίατρους, το ντόπινγκ είναι σαν τα ναρκωτικά. Πρόκειται για ένα κύκλωμα, στο οποίο παίζονται πολλά λεφτά. Σύμφωνα με το βιβλίο του ειδικού αθλίατρου Σταύρου Χάντζου: «Ντόπινγκ: από το σχολείο στον θάνατο» ο τζίρος των απαγορευμένων ουσιών ξεπερνάει τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ.
«Πολλές εταιρείες πωλούν μέσω του Διαδικτύου διάφορες ουσίες που “δυναμώνουν” τον οργανισμό και κοστίζουν από 50 έως και 200 ευρώ για χρήση ενός μήνα. Στα σκληρά αναβολικά όμως η τιμή αλλάζει. Η αυξητική ορμόνη εργαστηριακής παρασκευής κοστίζει 7.500 ευρώ τον μήνα κατά άτομο! Η Interpol είναι πεπεισμένη ότι η διακίνηση ουσιών ντόπινγκ έχει φτάσει πλέον στο ίδιο επίπεδο με τη διακίνηση ορισμένων από τα “κοινωνικά ναρκωτικά”».
Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο γερμανικό «Spiegel» ο ερευνητής Αndreas Ηolzer αναφέρει: «Πολλές ενώσεις προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία ή το Πακιστάν, όπου η παραγωγή είναι φθηνή. Τα φάρμακα πωλούνται σε προμηθευτές σε απευθείας σύνδεση συχνά μέσω παράνομων online φαρμακείων και αποστέλλονται μέσω αεροπορικών εταιρειών». Από εκεί και πέρα, οι dealers τα διοχετεύουν στους πελάτες κερδίζοντας αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ο Holzer αναφέρει επίσης πως οι top αθλητές αντιπροσωπεύουν μόνον ένα μικρό κομμάτι των πελατών ενός doping dealer. Τα περισσότερα κέρδη των διακινητών έρχονται από αυτούς που απλώς γυμνάζονται.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Η παραγγελία αναβολικών από το Διαδίκτυο είναι ιδιαιτέρως εύκολη. Με ένα κλικ έχει κανείς στην πόρτα του οτιδήποτε ζητήσει. Από διουρητικά, αμφεταμίνες μέχρι τα πιο δυνατά στεροειδή. Οι τιμές τους ποικίλουν ανάλογα με το είδος. Από 20 μέχρι και 7.000 ευρώ. Η διακίνηση των ουσιών αυτών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το υποψήφιο θύμα πέφτει πολύ εύκολα στην προμήθεια του σκευάσματος, καθώς πολιορκείται από διαφημίσεις και προσφορές για μεγάλες ποσότητες και πολύ χαμηλές τιμές.
Η τεστοστερόνη και άλλα στεροειδή αναβολικά πωλούνται σε διάφορες μορφές, από τζελ και κρέμες για εξωτερική χρήση μέχρι ενέσεις. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα και τη μορφή των σκευασμάτων, ξεκινώντας από τα περίπου 25 δολάρια και φτάνοντας τις μερικές εκατοντάδες δολάρια σε ορισμένες περιπτώσεις!
Οι παραγγελίες μέσω Internet ήταν ο κύριος τρόπος της προώθησης αναβολικών στη Δυτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ουσίες είναι ιδιαίτερα ακριβές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που εντοπίστηκε το 2000 στη Θεσσαλονίκη από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, όταν φοιτητής ζητούσε με αγγελία στο Internet την προμήθεια τέτοιων χαπιών. Το μήνυμα εντοπίστηκε από γερμανικές υπηρεσίες, που με σήμα τους στην Ελλάδα κινητοποίησαν τους διωκτικούς μηχανισμούς. Τελικά, ο φοιτητής κατηγορήθηκε πως αγόραζε αναβολικά από τη Βουλγαρία, την Ταϊλάνδη και τη Μάλτα, κρατούσε μία ποσότητα για τον ίδιο και πουλούσε τα υπόλοιπα στη Μεγάλη Βρετανία.
ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Τα αναβολικά κυκλοφορούν παντού. Στα γυμναστήρια, στα γήπεδα ακόμη και μέσα στα σχολεία. «Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολλά παιδιά πέφτουν σε αυτήν τη μεγάλη απάτη» τονίζει ο personal trainer Τάσος Χαμπέρης και εξηγεί: «Υπάρχουν διάφορα είδη αναβολικών. Είναι αυτά που τα βρίσκει κανείς σε φαρμακεία, αφού πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούνται για διάφορες ασθένειες, όπως για την καταπολέμηση του καρκίνου ή ορμόνες Τ3 και Τ4, οι οποίες δίνονται για τον θυρεοειδή. Η εφεδρίνη μειώνει το λίπος και τα στεροειδή λαμβάνονται για την αύξηση μυϊκού ιστού. Ο κατάλογος είναι τεράστιος. Τα περισσότερα μοντέλα παίρνουν διουρητικά πριν από τις φωτογραφήσεις για να φαίνονται στεγνά τα σώματά τους. Βέβαια, για να προμηθευτεί κανείς τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να έχει συνταγή γιατρού. Οπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, στο κόλπο βρίσκονται κάποιοι γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί που τα δίνουν έτσι απλά»!
ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ
Οι γυμναστές ισχυρίζονται πως το σώμα έχει κάποια όρια που καλό είναι να μην τα ξεπερνάμε. Με σωστή διατροφή και άσκηση μπορεί να φτάσει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα: «Η χρήση αναβολικών γίνεται μόνο για γρηγορότερα αποτελέσματα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό ανεπανόρθωτες βλάβες» λέει ο personal trainer Τάσος Λαζάρου και προσθέτει: «Ωραίο σώμα δεν είναι ένα παραφουσκωμένο αλλά ένα αρμονικό σώμα, το οποίο μπορεί να αποκτήσει κανείς με γυμναστική και διατροφή».
Της ίδιας άποψης είναι και ο personal trainer Τάσος Χαμπέρης, ο οποίος τονίζει: «Το σώμα των μοντέλων δεν σημαίνει πως είναι και υγιές. Οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι η γυμναστική είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να βγούμε γραμμωμένοι στην παραλία».
Μ3-ΜΕΤΡΙΒΟΛΟΝΗ: Η ουσία που σκότωσε τον «Γίγου»
Εξειδικευμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι η M3, γνωστή και ως R1881 και μετριβολόνη, είναι συνθετικό ανδρογόνο και ισχυρό στεροειδές αναβολικό. Πρόκειται για το παράγωγο ενός αναβολικού που δημιουργήθηκε το 1963 για να επιτρέψει την ταχεία αύξηση μυϊκής μάζας σε εκτρεφόμενα βοοειδή, ενώ το χρησιμοποιούσαν και σε άλογα. Η δράση της Μ3 είναι περίπου εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή της τεστοστερόνης. Βοηθάει να υπερεκκρίνονται τα ανδρογόνα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μυϊκή μάζα.
ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Φίλοι του Νίκου Γιγουρτάκη επιβεβαίωσαν ότι ο αδικοχαμένος επιχειρηματίας εφοδιαζόταν τα αναβολικά από άτομα που κατά καιρούς γυμνάζονταν μαζί του. «Δεν είναι δύσκολο. Πρόκειται για κύκλωμα που πλησιάζει άτομα, τα οποία περνάνε πολλές ώρες στο γυμναστήριο. Τους πλασάρουν το προϊόν και από εκεί ξεκινάει ο φαύλος κύκλος» λέει ο Τ.Α, φίλος του Νίκου (σ.σ.: τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).
Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά τα κυκλώματα, στην Αττική υπάρχουν αποθήκες τέτοιων σκευασμάτων που καμουφλάρονται πίσω από την ταμπέλα των συμπληρωμάτων διατροφής: «Υπάρχουν σίγουρα τρεις τέτοιες. Στη Γλυφάδα, στο Αιγάλεω και στον Πειραιά. Εκεί πηγαίνουν συνήθως μιλημένοι. Σπάνια να σου δώσουν αν δεν σε εμπιστεύονται» λέει ο Κώστας Μ. (σ.σ.: τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).
ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση αναβολικών μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.
Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.
Στους εφήβους, σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενή σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών (οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες).
ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ: «Φράζουν οι αρτηρίες, διογκώνονται τα όργανα»
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλίο του Σταύρου Χάντζου «Ντόπινγκ: από το σχολείο στον θάνατο», στην Ελλάδα πεθαίνουν ποδοσφαιριστές στα γήπεδα, νέοι στα γυμναστήρια, αθλητές στους αγωνιστικούς χώρους, χωρίς ποτέ κανένας επίσημος φορέας να αναρωτηθεί γιατί χάνονται αθώες ψυχές. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσάφτη, ο οποίος μιλώντας στην «Εspresso» παραδέχτηκε πως τον τελευταίο καιρό μαζί με τον θάνατο του Νίκου Γιγουρτάκη έχει δει τρεις περιπτώσεις νέων που χάθηκαν από τη χρήση αναβολικών: «Συνήθως πεθαίνουν από έμφραγμα. Φράζουν οι αρτηρίες, ενώ τα όργανα του σώματός τους είναι διογκωμένα» τονίζει ο πολύπειρος ιατροδικαστής.
Η ΧΑΪΝΤΙ, ΑΝΤΡΕΑΣ
Την ιστορία της Χάιντι Κρίγκερ, αθλήτριας σφαιροβολίας, δεν μπορεί να τη χωρέσει ανθρώπινος νους. Η Κρίγκερ ήταν από τις αθλήτριες που είχαν πάρει πολλά αναβολικά. Κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι μοιάζει περισσότερο με άνδρα παρά με γυναίκα. Το πρώτο αναβολικό που πήρε ήταν το Οράλ Τουριναμπόλ, ενώ για πρώτη φορά ο προπονητής της της χορήγησε τα σκευάσματα σε ηλικία δεκαέξι ετών. Τελικά η Χάιντι έγινε Αντρέας και σήμερα ζει σαν άντρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου