Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Στο στόχαστρο αγορών και οίκων αξιολόγησης η Ευρωζώνη



Με την απειλή των υποβαθμίσεων κινούνται πλέον άπαντες στην Ευρωζώνη, σε μια ακόμα απόδειξη της υστέρησης των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών έναντι των αντανακλαστικών των αγορών, που ποντάρουν ανοικτά στη διάσπαση της ευρωπαϊκής συνοχής και σε σαφώς … χειρότερες ημέρες για την ευρωπαϊκή οικονομία και το νόμισμά της!

Οι συνεδριάσεις των σημαντικότερων χρηματιστηριακών αγορών την Παρασκευή κατέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος στην Ευρώπη. Ενός προβλήματος που έχει πάψει προ πολλού να είναι αμιγώς οικονομικό κι έχει μετατραπεί σε μείζον πρόβλημα πολιτικού ελλείμματος και ανυπαρξίας εμπιστοσύνης προς το πάλαι ποτέ «ευρωπαϊκό όραμα»....


Σε αναμονή υποβαθμίσεων του αξιόχρεου των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, υποβαθμίσεων που ιδιωτικές εταιρείες – γιατί αυτό είναι οι περιβόητοι οίκοι αξιολόγησης – έχουν προαναγγείλει εδώ και μέρες (!), οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν και αυτό οι αγορές το τιμωρούν. Συνεχώς …
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου του ευρώ είναι αυτό που παίζεται εσχάτως στα χρηματιστηριακά γραφεία και οι αναλυτές απλώς το υπενθυμίζουν στους Ευρωπαίους. Το έπραξε το βράδυ της Παρασκευής η Fitch, που έθεσε στον προθάλαμο της υποβάθμισης έξι ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ισπανία, Σλοβενία, Ιταλία, Ιρλανδία και Κύπρο), ενώ ταυτόχρονα  επιβεβαίωνε μεν την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη Γαλλία αλλά αναθεωρούσε σε αρνητική την προοπτική της οικονομίας της.

Η Standard & Poor's είχε προλάβει να τα ανακοινώσει όλα αυτά ήδη από τις 6 Δεκεμβρίου!
Αντίδραση από την ΕΕ; Καμία. Το ευρώ τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκεται καθηλωμένο στο 1,30 έναντι του δολαρίου και ενίοτε «πέφτει» και κάτω από αυτό το όριο, ενώ ακόμα και οι εκδότες Παραγώγων Χρηματιστηριακών Προϊόντων (ISDA) συνεδριάζουν την ερχόμενη εβδομάδα για να εξετάσουν τα σενάρια περί διάσπασης του ευρώ, όσο κι αν δηλώνουν πως δεν τα υιοθετούν.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι Ευρωπαίοι μοιάζουν σχεδόν να περιμένουν τις αρνητικές εξελίξεις. Ενδεικτικό είναι ότι από την Πέμπτη κιόλας γαλλικές εφημερίδες παρουσίαζαν σχεδόν ως δεδομένη την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας αλλά ΚΑΙ της Γερμανίας μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Κάτι που μπορεί να μην έγινε μέσα στο … χρονοδιάγραμμα, αλλά προφανώς θα συμβεί, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την προσπάθεια αναδιάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφού σε περίπτωση υποβάθμισης της «καρδιάς» της ευρωζώνης, των χωρών της ανώτατης πιστοληπτικής ικανότητας (ΑΑΑ), το πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι τεράστιο.

Στην περίπτωση που μια ή και οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στην Γηραιά Ήπειρο χάσουν το πλεονέκτημα του ελάχιστου δυνατού ρίσκου τοποθετήσεων, αυτομάτως θα αποδυναμωθεί η αξιολόγηση των Μηχανισμών Στήριξης (ΕFSF, ESM), με δραματικές συνέπειες και στην δυνατότητά τους να εκδίδουν υψηλής εγγύησης χρεόγραφα!

Οι Γάλλοι πάντως είναι προετοιμασμένοι εδώ και εβδομάδες για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της οικονομίας τους. H Γαλλία έχει ήδη υποστεί τη … βαρβαρότητα των κερδοσκοπικών επιθέσεων στα ομόλογά της. Ομοίως έχει «εκπαιδευτεί» στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης αναφορικά με την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Όχι όμως και οι Γερμανοί, με προφανή τον κίνδυνο πανικού και απρόσμενων αντιδράσεων στις αγορές, σε μια τέτοια δραματική γι’ αυτούς εξέλιξη.

Το σίγουρο είναι πως η Ευρωζώνη βρίσκεται πια αντιμέτωπη με τους εφιάλτες της …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου