Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Newsweek: Φοβού τους Έλληνες και χρέος φέροντες!



Ένα άκρως καυστικό άρθρο για τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους δημοσιεύει το γνωστό περιοδικό Newsweek, με τον προκλητικό τίτλο «Φοβού τους Έλληνες και χρέος φέροντες».
«Η Ελλάδα ζει με την αίσθηση ότι εξαιρείται από τις απαιτήσεις της πολιτικής και οικονομικής πειθαρχίας» σχολιάζει ο αρθρογράφος Fouad Ajami, κάνοντας εκτενή αναφορά στις ιστορική πορεία της χώρας μας από τα αρχαία χρόνια και την οθωμανική αυτοκρατορία ως σήμερα.
«Οι αρχαίοι Έλληνες δεν δοξάστηκαν για το εμπόριό τους. Το απαξίωσαν τόσο ο Πλάτωνας όσο και ο Αριστοτέλης. Οι πολίτες το άφηναν στα χέρια των μετοίκων και των ξένων και γι' αυτό οι Γερμανοί τραπεζίτες ανησυχούν όταν οι πολιτικοί της Ελλάδας αντλούν έμπνευση από τα έπη και τους αρχαίους ήρωες»....

«Ειρωνικά, το μόνο κομμάτι του παρελθόντος της Ελλάδας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναφορά, είναι η περίοδος της υποταγής τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν οι Έλληνες άκμασαν ως έμποροι ή μεσάζοντες», αναφέρει το άρθρο και εν συνεχεία επεκτείνεται με μια αναλυτική ιστορική αναδρομή.
«Γρήγορα όμως οι Έλληνες αναζήτησαν έναν δικό τους κόσμο πέρα από τις διευκολύνσεις των Οθωμανών και όσο ήταν υποταγμένοι, έγιναν περισσότερο ρομαντικοί. Είχαν χάσει την επαφή με τον κλασικισμό που δοξάστηκε και οι φιλέλληνες τους τροφοδοτούσαν με μια αίσθηση ιδιαιτερότητας. Οι Έλληνες εθνικιστές πίστευαν ότι τα υπόλοιπα έθνη τους ζήλευαν και ήθελαν να ληστέψουν τον τόπο τους, όπως και στο παρελθόν.
Από την ημέρα που ο Λόρδος Μπάιρον και οι φιλέλληνες κολάκευσαν την υπερηφάνεια της Ελλάδα μέχρι σήμερα, η χώρα ζει με την πεποίθηση ότι απαλλάσσεται από τις απαιτήσεις της πολιτικής και οικονομικής πειθαρχίας. Και ενώ οι χώρες της Ευρώπης ταλαιπωρούνται η καθεμιά με τον δικό της τρόπο, το ελληνικό πρόβλημα είναι βαθύτερο και πιο οξύ από ό, τι τα υπόλοιπα.
Και μια τελευταία σημείωση που πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες: οι Τούρκοι, που ήταν κάποτε στρατιώτες και γραφειοκράτες που περιφρόνησαν το εμπόριο και άφησαν αυτά τα θέματα στους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Εβραίους, βρίσκονται τώρα σε οικονομική αναγέννηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Fouad Ajami κλείνοντας με τη φράση:
«Ο πολιτισμός έχει σημασία, αλλά μπορεί να αλλάξει και να αναμορφωθεί. Η παρακμή είναι επιλογή, δεν είναι πεπρωμένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου