Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αμφιβολίες για τη στάση Παπανδρέου



Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος με την οποία έγινε αποδεκτή η πρόταση του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του ενσωμάτωσε την εισήγηση των Ανδρέα Λοβέρδου και Άννας Διαμαντοπούλου, εγκαταλείποντας την αρχική του άποψη περί διαρχίας και εσωκομματικών εκλογών μετά τις εθνικές εκλογές.

Η ψηφισθείσα πρόταση πρόκειται να συζητηθεί εκ νέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις 3:30 το μεσημέρι. Εκεί τα μέλη του κομματικού οργάνου θα εντάξουν στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου το χρονοδιάγραμμα, αλλά επίσης θα ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών προτάσεων εν όψει των εθνικών εκλογών....


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου και των στελεχών που βρίσκονται κάτω από την επιρροή του και συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο. Οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Ανδρεουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης, Τόνια Αντωνίου και Συλβάνα Ράπτη στην τελευταία συνεδρίαση είχα διαφωνήσει με την πρόταση, ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Εθνικό Συμβούλιο δεν ψήφισαν ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν απών, λόγω σύσκεψης στην οποία συμμετείχε στο υπουργείο Οικονομικών και από την μεριά του δεν υπήρξε κάποια αντίδραση. Προηγούμενα σε συζήτηση με δημοσιογράφους είχε δηλώσει πως κάθε απόφαση θα είναι σεβαστή, αν και ζήτησε επανεκτίμηση της προεδρικής πρότασης,

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν δείχνει να βιάζεται για την έναρξη των διαδικασιών. Στήριξε την πρόταση Παπανδρέου στην τοποθέτησή του το Σάββατο το απόγευμα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους επέμεινε στην άποψη ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επίσης χαρακτήρισε την πρόταση Παπανδρέου «έντιμη» και σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Μega επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος πρόεδρος ακόμα και στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Ως προς το τελευταίο οι συζητήσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ δίνουν και παίρνουν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στην χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως ο πρόεδρος του κόμματος έχει δηλώσει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και ότι δεν μπορεί να υπογράφει καθημερινά πιστοποιητικό γι’ αυτό το θέμα. Όμως οι τοποθετήσεις του Φίλιππου Πετσάλνικου ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το δικαίωμα να επανέλθει με νέα υποψηφιότητα, «φουντώνουν» τις αμφιβολίες.

Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να μην παίξει μέχρι τις εκλογές ρόλο προέδρου με ημερομηνία λήξης. Αντίθετα θα επεμβαίνει σε κυβερνητικά θέματα και θα συζητάει με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση.

Επίσης εβδομαδιαία θα συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο με συγκεκριμένη ατζέντα επί συγκεκριμένων θεμάτων. Η αρχή θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε το Συμβούλιο θα συνεδριάσει για να συζητήσει θέματα απασχόλησης, με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργο Κουτρουμάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου