Στην Αθήνα αναμένεται να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κύριος Πολ Τόμσεν, προκειμένου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης, στα πλαίσια της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σε μια άτυπη πλην όμως θυελλώδη συνεδρίαση, το βράδυ της Τετάρτης, τα 20 από τα 24 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ έδωσαν το ‘πράσινο φως’ στο αίτημα της Ελλάδας για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με τη διαφορά πως εξουσιοδότησαν τον κύριο Τόμσεν να επιστρέψει στην Αθήνα και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, όχι όμως και να τις ολοκληρώσει προτού επιτευχθεί μια τελική, οριστική και αμετάκλητη συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους....
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, η συνεδρίαση διεξήχθη σε έντονο κλίμα, καθώς υπήρξαν ενστάσεις ως προς την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, με πιο σημαντικές αυτές της Ρωσίας (!). Τελικώς το ελληνικό αίτημα ενεκρίθη χάρη στη θετική στάση που τήρησαν Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία!
Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Τόμσεν ουσιαστικά εξουσιοδοτήθηκε να έρθει στην Αθήνα, να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και εφόσον στο ενδιάμεσο «λήξει» αισίως το θέμα του PSI, να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και επί αυτής της βάσης να αποφασίσει εκ νέου το ΔΝΤ τη σύναψη ή μη μιας νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα.
Πάντως πηγές από την Ουάσινγκτον αιτιολογούν τις αντιδράσεις μελών του Ταμείου ως προς τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι μια ημέρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ, την Τρίτη, συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των πόρων του Ταμείου κατά περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια! Με δυο λόγια την Τρίτη η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ουσιαστικά ζήτησε από τα ισχυρότερα μέλη του Ταμείου να αυξήσουν στο πολλαπλάσιο τις εισφορές τους ώστε να εξασφαλιστεί «δύναμη πυρός» για να είναι σε θέση το ΔΝΤ «να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παγκόσμιες προκλήσεις». Να δανείζει δηλαδή χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα!
Επί του πρακτέου ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά το θέμα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ θα συζητηθεί στη συνάντηση των αξιωματούχων των χωρών της «Ομάδας των 20» (G-20) στο Μεξικό, εκεί όπου η κυρία Λαγκάρντ θα αυξήσει τις πιέσεις προς την Κίνα, την Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Ιαπωνία, αλλά και τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις χώρες – μέλη του που ανήκουν στις λεγόμενες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, να συμβάλλουν με περισσότερα κεφάλαια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου