Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Έφυγε χωρίς δηλώσεις από τη συνάντηση ο Νταλάρα



Πάνω από δύο ώρες διαρκεί πλέον η νέα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η φερόμενη μέχρι πρότινος ως "κλεισμένη" συμφωνία για το ελληνικό χρέος φαίνεται ότι ακόμη δεν οριστικοποιείται, καθώς οι χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στην Ευρώπη ζητούν χαμηλότερο μεσοσταθμικό επιτόκιο για τα νέα ομόλογα, προκειμένου να θεωρηθεί εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους...


Καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν την Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία να ζητούν να διαμορφωθεί το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων στο 3,5% αντί του 4,2% που φαινόταν ως τώρα η πιθανότερη εξέλιξη.

Σχετικά με το θέμα, πραγματοποιήθηκε  νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ενώ προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ελεγκτές της Τρόικας, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι προϋπόθεση για τη δρομολόγηση της αξιολόγησης ης ελληνικής οικονομίας προκειμένου αν δοθεί η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί η ολοκλήρωση του PSI.

Πάντως ο πρόεδερος του IIF βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις ξένες τράπεζες και μπαινοβγαίνει στην αίθουσα για να συννενοείται με τους ομολογιούχους.

Διαβάστε εδώ  το σχετικό ρεπορτάζ
Μέσα σε αυτό το κλίμα και αναμένοντας να βγει ..."καπνός" από το Μέγαρο Μαξίμου, αναζητούνται ερμηνείες ...σημειολογικής υφής ακόμη και σε περριστατικό όπως λ.χ. η έξοδος του κ. Νταλάρα, λίγο πριν τις 22.30 από το Μέγαρο Μαξίμου και οι οδηγίες που έδωσε στον οδηγό του, ο οποίος εν συνεχεία αποχώρησε εσπευσμένα μόνος με το αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση, για να επιστρέψει στη συνέχεια με έναν λευκό φάκελο…
Ωστόσο τα στοιχεία που προσκομίστηκαν φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά, καθώς δόθηκε στη συνέχεια εντολή στον οδηγό να ξανά φύγει και να επιστρέψει μετά με περισσότερα χαρτιά στα χέρια του.
Λίγο μετά τις 23:00 στο Μέγαρο Μαξίμου το αρμόδιο προσωπικό άρχισε …να ετοιμάζει  τοστάκια σε μια πιθανή ένδειξη ότι η νύχτα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. 

Νωρίτερα το protothema.gr είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία για το PSI είχε καταρχάς κλείσει με την Ελλάδα και την Τρόικα να επιτυγχάνουν ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των ομολογιούχων. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στα νέα ομόλογα (τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα που υφίστανται κούρεμα) κλιμακώνεται σταδιακά ενώ περιλαμβάνεται και ρήτρα αύξησής του όταν η χώρα παρουσιάσει ανάπτυξη. Το αρχικό επιτόκιο είναι 3,10% και αυξάνεται σταδιακά  στο 3,90% και  φθάνει έως το 4,75%. Ολο το ελληνικό χρέος αντικαθίσταται από ένα ομόλογο 30 ετούς διάρκειας. Η Ελλάδα θα πληρώνει τα πρώτα χρόνια μόνον τόκους και εν συνεχεία τόκους και κεφάλαιο, ώστε το χρέος να εξοφληθεί σταδιακά και όχι με τη λήξη του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου