Χρέος συνολικού ύψους 206 δις ευρώ εντάσσεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής (PSI+) η πρόσκληση συμμετοχής στο οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα. Το 53,5% του χρέους θα διαγραφεί και το υπόλοιπο θα ανταλλαγεί με νέους τίτλους διάρκειας έως 30 ετών που θα εκδοθούν από το ελληνικό δημόσιο και με βραχυπρόθεσμους τίτλους διετούς διάρκειας που θα εκδοθούν από το EFSF. Από το σύνολο των 206 δις ευρώ, τίτλοι ύψους 177 δις ευρώ διέπονται από το ελληνικό δίκαιο....
Στο συνολικό ποσό των 206 δις εκτός από ομόλογα ελληνικού δημοσίου, έχουν ενταχθεί και τα δάνεια τεσσάρων προβληματικών ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ και ΕΑΒ) ύψους περίπου 11 δις ευρώ, καθώς και τα λεγόμενα φαρμακευτικά ομόλογα, με τα οποία το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε οφειλές προς φαρμακευτικές εταιρείες.
Mετά τη διαγραφή του 53,5% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν σήμερα ιδιώτες, οι ομολογιούχοι θα λάβουν νέα ομόλογα που θα καλύπτουν το 46,5% της αξίας των παλαιών τίτλων.
Από το ποσοστό αυτό, το 31,5% θα είναι νέα ομόλογα που θα εκδοθούν από το ελληνικό δημόσιο διάρκειας από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% των νέων ομολόγων θα είναι βραχυχρόνιοι τίτλοι διετούς διάρκειας που θα εκδοθούν από το EFSF. Συγκεκριμένα θα εκδοθούν δύο σειρές, 15 δισ. ευρώ έκαστη, οι οποίες θα λήξουν το Μάρτιο του 2013 και του 2014.
Επίσης θα εκδοθούν ομόλογα ελληνικού δημοσίου συνδεδεμένα με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Τα ομόλογα αυτά από το 2015 και μετά θα προσφέρουν ένα ποσό που θα αντιστοιχεί έως και το 1% του ονομαστικού τους ποσού, σε περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας υπερβαίνει ένα καθορισμένο ανώτατο όριο και πραγματική ανάπτυξη υπερβεί κάποιους καθορισμένους στόχους.
Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και θα έχουν μεσοσταθμικό κουπόνι 2,63% για τα πρώτα οκτώ χρόνια, ενώ για όλη τη 30ετή διάρκεια το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,65%.
Τα επιτόκια των νέων ομολόγων διαμορφώνονται:
Σε 2% για τους τίτλους που λήγουν έως τον Φεβρουάριο του 2015
Στο 3% για τους τίτλους που λήγουν από τον Φεβρουάριου του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2020.
Στο 3,65% για τους τίτλους που λήγουν έως τον Φεβρουάριο του 2022 και
Στο 4,30% για τους τίτλους που λήγουν ‘έως τον Φεβρουάριο του 2042.
Οι ομολογιούχοι έχουν προθεσμία 10 ημερών για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο η ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου, ενώ για τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο τα οποία ανέρχονται σε περίπου 18 δις ευρώ, η ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. Σημειώνεται ότι στα ομόλογα που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο υπάρχουν ήδη ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Σε ορισμένα, το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας και την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των ομολογιούχων σε αλλαγές των όρων των ομολόγων είναι 66% και σε άλλα 75%.
Την ημέρα διακανονισμού του PSI το ελληνικό δημόσιο θα παραδώσει στους πιστωτές έντοκα γραμμάτια βραχυπρόθεσμης διάρκειας του EFSF ως αντάλλαγμα για τους μη αποπληρωθέντες τόκους έως και τις
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα περιληφθούν οι πληρωμές κεφαλαίου και τόκων για όλα τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, ενώ στον ίδιο λογαριασμό θα εισρέουν και τα χρήματα που θα δανείζεται το EFSF για λογαριασμό της χώρας μας.
Το κρισιμότερο ζήτημα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στη δημόσια προσφορά. Αν η συμμετοχή υπερβεί το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά. Αν η συμμετοχή φθάσει τουλάχιστον στο 75% αλλά είναι χαμηλότερη από 90% θα υπάρξει νέα επαφή με τους πιστωτές που εκπροσωπούνται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), προκειμένου να υπάρξει μία συμβουλευτική υποστήριξη για το πώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Εάν όμως η συμμετοχή είναι μικρότερη του 75%, η διαδικασία ανταλλαγής σε εθελοντικό χαρακτήρα δεν θα είναι δυνατό να προχωρήσει και θα κριθεί απαραίτητη η ενεργοποίηση του ρητρών συλλογικής δράσης (CACS) οι οποίες θα καταστήσουν το «κούρεμα» υποχρεωτικό.
Τέλος, σημειώνεται ότι στο PSI εντάσσονται κανονικά και τα ομόλογα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα, που σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ανέρχονται σε 11.000 άτομα περίπου. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, και τα ομόλογα των φυσικών προσώπων θα υποστούν τη διαδικασία του κουρέματος και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα «αποζημιώσει» τους συγκεκριμένους ομολογιούχους, με διαδικασία που δεν έχει ανακοινωθεί.
Ειδικά πάντως για το θέμα της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα», ενστάσεις εξέφρασαν το βράδυ της Παρασκευής αρκετοί, κυρίως Γερμανοί, ομολογιούχοι. Συγκεκριμένα, οργανισμός που εκπροσωπεί Ευρωπαίους ιδιώτες επενδυτές, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ζητά την εξαίρεση από το επικείμενο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Στην επιστολή τους, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποιεί το πρακτορείο Reuters, οι περί ων ο λόγος επενδυτές, δια του κυρίου Γκιγιόμ Πρας, γενικού γραμματέα της Euroshareholders, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί περίπου 30 εθνικούς ομίλους μετόχων, τονίζουν προς τον πρωθυπουργό πως είναι ιδιαιτέρως άδικο να αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο με τους θεσμικούς επενδυτές!
Πάντως, γενικός διευθυντής του IIF Tσαρλς Νταλάρα στις δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για υψηλή συμμετοχή στο PSI.
Διαβάστε εδώ το επίσημο κείμενο της προσφοράς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου