Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

"Η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει την χώρα στην Ευρωζώνη"



Σε εξέλιξη βρίσκεται περίπου από τις πέντε το απόγευμα της Δευτέρας η κρισιμότερη, ίσως, συνεδρίαση του Eurogroup στην ευρωπαϊκή ιστορία της χώρας, καθώς από την έκβασή της θα κριθεί η επίτευξη ή μη συμφωνίας σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση που προσδοκά να υπογράψει η χώρα καθώς και σχετικά με το κούρεμα του δημόσιου χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κλίμα πριν από τη συνεδρίαση παρέπεμπε σε συμφωνία, με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πολλούς από τους όρους που θέλαμε" αλλά και να προσθέτει ότι το PSI (η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο "κούρεμα" του χρέους) παραμένει ένα άνοικτό ζήτημα....

Σε εκκρεμότητα επίσης είναι η πρόσθετη ενίσχυση, πέραν των 130 δισ. που έχουν συμφωνηθεί να δωθούν στην Ελλάδα καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η εκταμίευση των ποσών, πιθανότατα από ειδικό λογαριασμό.

Νωρίτερα, αρμόδιες πηγές από την Αθήνα ανέφεραν σχετικά ότι υπάρχει ακόμη θέμα με τον τρόπο διοχέτευσης στην Ελλάδα των κερδών που αποκομίζει η ΕΚΤ από την ανταλλαγή ομολόγων αλλά και ότι φαίνεται να επιτυγχάνεται χαμηλότερο επιτόκιο ια το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ



Σε ανάλογο μήκος κύματος με τον κ. Γιούνκερ κινήθηκε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες. Το ΔΝΤ φέρεται να αναζητεί τρόπους επιπλέον μείωσης του χρέους, ώστε αυτό να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, έναντι σχεδόν 130% που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε εδώ σχετικά. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος που δίνει το παρών στην κρίσιμη συνεδρίαση, χρησιμοποιεί τέσσερα βασικά επιχειρήματα για να πειστούν οι εταίροι:



-  Το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

-  Το Πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει  πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές.

-  Η εφαρμογή του Προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

- Και, κυρίως, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

Διαβάστε εδώ περισσότερες δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου