Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Γ. Παπανδρέου: Δείτε το... "δίδυμο" αδερφό του πρώην πρωθυπουργού! (φωτογραφίες)



Ο άνθρωπος που θα δείτε και του οποίου συνέντευξη φιλοξενεί το "Εθνος της Κυριακής", δεν είναι απλά ο "δίδυμος αδερφός" του πρώην πρωθυπουργού, αλλά - κυρίως - ένας δυναμικός δημοσιογράφος σήμερα στη Γερμανία....

Μεταμφιεζόμενος πότε σε Τούρκο και πότε σε Αφρικανό, ο άνθρωπος που για χάρη του ρεπορτάζ φυλακίστηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών, κατάφερε να αναδείξει τόσο τον ρατσισμό έναντι των ξένων όσο και την αθέατη πλευρά του περίφημου γερμανικού "θαύματος".
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με το "Εθνος", ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκίντερ Βάλφαρ εισβάλλει στις σκοτεινές και "αόρατες" πτυχές της γερμανικής κοινωνίας, ξεσκεπάζοντας τον ρατσισμό έναντι των ξένων και έναν αργασιακό Μεσαίωνα - τόσο ξένο προς το περίφημο γερμανικό κράτος πρόνοιας - πάνω στον οποίο στηρίχτηκε το οικονομικό "θαύμα" της ευρωπαικής ατμομηχανής.
Είναι ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα που μεταμφιεζόταν για να καταφέρει να ρίξει μια ματιά πίσω από την πρόσοψη της γερμανικής βιομηχανίας και τους εργοδότες, ενώ το αίσθημα δικαίου που τον διακατέχει είναι εντονότατο.

Για τις ανάγκες του βιβλίου του "Από τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο: η αθέατη πλευρά του γερμανικού θαύματοας", που γράφτηκε το 2009 και μεταφράστηκε και στα ελληνικά, ο δημοσιογράφος είχε μεταμφιεστεί σε μαύρο μετανάστη και δοκίμασε όλα τα γρανάζια της γερμανικής μηχανής και της κοινωνίας, συναντώντας απροσδόκητες καταστάσεις. Για να ξεγελάσει τον κόσμο φόρεσε κατσαρή μαύρη περούκα ενώ κατέφυγε σε μια ειδική μακιγιέζ από τη Γαλλία για να βάψει το δέρμα του μαύρο με μπογιά που δεν ξέβαφε ούτε καν με νερό. Μιλούσε πολύ καλά γερμανικά, αν και με χαρακτηριστική βαριά προφορά. 

Η άριστη γνώση της γλώσσας όμως δεν στάθηκε αρκετή για να απαλύνει τη ρατσιστική αντιμετώπιση από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι, ενώ γενικότερα διακρίνονται από μια εμμονή με τον πληθντικό ευγενείας, του μιλούσαν στον ενικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου