Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

“Κλωτσάνε” τα Ταμεία για το κούρεμα των ομολόγων



Επί τρεις ώρες Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης προήδρευααν σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των προέδρων των Ασφαλιστικών Ταμείων, με θέμα τη συμμετοχή των αποθεματικών τους στο PSI+.

Η πραγματοποίηση της σύσκεψης αποφασίστηκε καθώς η πλειοψηφία των διοικήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων αντιδρά στην προοπτική του κουρέματος, που σημαίνει ότι τα αποθεματικά των Ταμείων, απομειώνονται κατά 53,5% (το ισόποσο της διαγραφής επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων), ενώ έντονη είναι αντίδρασή τους στο γεγονός οτι οι καταθέσεις που τηρούσαν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος μετατράπηκαν σε ομόλογα...


Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πρόεδροι των Ταμείων αναφέρουν πως ουδέποτε ερωτήθησαν για την μετατροπή των καταθέσεων σε ομόλογα και αρνούνται τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής, η οποία ωστόσο με την ενεργοποίηση των CACs θα γίνει υποχρεωτική.

Σημειώνεται ότι η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων που έχει επενδυθεί υποχρεωτικά σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ξεπερνά τα 22- 23 δισ. ευρώ. Άλλα 7,7 δισ. διαχειρίζονται μόνα τους τα Ταμεία.

Ο ΟΓΑ καθώς και το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων ψήφισαν ήδη υπέρ του κουρέματος ενώ αντίρρηση διατυπώνουν το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και το ΕΤΕΑΑ ( επιστήμονες) . Η ΑΔΕΔΥ που συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια 3-4 ταμείων ( ΤΕΑΔΥ, ταμείο πρόνοιας , μετοχικό ταμείο) έχει δηλώσει οτι θα καταψηφίσει την απόφαση για κούρεμα .

Το γεγονός ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση του PSI δεν είναι στρωμένος με αγκάθια θεωρείται ως ένας από τους λόγους της σημερινής πτώσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας (διαβάστε εδώ σχετικά).

 Σημειώνεται ότι νωρίτερα το IIF γνωστοποίησε πως δώδεκα ξένες τράπεζες ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία (διαβάστε εδώ σχετικά).

Διαβάστε επίσης εδώ για την ερώτηση που κατέθεσε στη  Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης, σχετικά με την εξαίρεση από το κούρεμα των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ο ΟΣΕ, η ΕΑΣ και ο ΟΑΣΑ, την οποία αποκάλυψε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα.

Για τη συγκεκριμένη εξαίρεση φαίνεται ότι υπάρχουν αντιδράσεις από πλευράς άλλων ομολογιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου