Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σόιμπλε: «Δεν είναι δεδομένη η αλληλεγγύη μας…»



Την ελπίδα του ότι μετά τις επερχόμενες εκλογές η κυβέρνηση που θα προκύψει θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας και στην αυστηρή εφαρμογή του νέου Μνημονίου εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο κύριος Σόιμπλε δήλωσε χαρακτηριστικά πως ήταν επιθυμία του ελληνικού λαού η προσφυγή στις κάλπες και επικαλέστηκε διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με τον οποίο η πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ....


Με αυτό ως αφετηρία, ο χερ Σόιμπλε τόνισε ότι στις επερχόμενες κάλπες οι Έλληνες πρέπει να δείξουν πως επιθυμούν να διατηρηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία και ευχήθηκε να επικρατήσουν στις εκλογές οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την επιλογή.

Έδωσε πάντως και τα μηνύματά του προς πάσα κατεύθυνση τονίζοντας ότι κανείς στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη των 27 δεν πρέπει να εκλαμβάνει ως μονόδρομο την αλληλεγγύη.


Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, στην οικονομία της και στις χρηματαγορές, προκειμένου να εφαρμοσθούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Ανέδειξε την προώθηση της ανάπτυξης ως βασική προτεραιότητα, καθώς, όπως είπε, «η οικονομική σταθεροποίηση δεν αρκεί, αν και είναι απαραίτητη» και δεσμεύθηκε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις ελληνικές προσπάθειες. «Ο ελληνικός λαός που επωμίστηκε τις συνέπειες μιας λανθασμένης οικονομικής πολιτικής στο παρελθόν, θα πρέπει να διαπιστώσει ότι οι προσπάθειές του δεν θα πάνε χαμένες και ότι θα υπάρξει ένα αίσιο τέλος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αρνείται ότι η Γερμανία έχει κάνει συστάσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε πάντως ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει συστάσεις προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων και συγκεκριμένα των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. «Απ' ό,τι ξέρω, η τρόικα έχει δώσει σποραδικά κάποιες συμβουλές, βέβαια όχι δημόσια. Κυβερνήσεις όμως δεν κάνουν συστάσεις σε άλλες κυβερνήσεις πώς θα διαμορφώσουν τον κρατικό τους προϋπολογισμό. Όμως η Ευρώπη είναι μια κοινωνία δικαίου. Αυτό σημαίνει: όλοι πρέπει να τηρούν τις συμβάσεις. Από εμένα δεν θα υπάρξουν συστάσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει μόνη της να αναλάβει την ευθύνη», δήλωσε.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το ποσό που έχει κερδίσει ως σήμερα η Γερμανία από τους τόκους των δανείων που έδωσε στην Ελλάδα μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW, ο κ.Σόιμπλε συνέστησε να μη γίνονται καλύτερα τέτοιες ερωτήσεις, επειδή, «οι τόκοι που θα ζητούσε η KfW αν έδινε τα δάνεια αλλού θα ήταν υψηλότεροι».

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που στην ουσία είναι μια ακόμα «υπενθύμιση» της γερμανικής κυβέρνησης προς την ελληνική πλευρά ότι η διαχείριση της κρίσης χρέους κάθε άλλο παρά έληξε με την υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων δηλώσεων κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων. 

Αρχής γενομένης από την Άγκελα Μέρκελ, με την Γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώνει ότι η Ευρωζώνη δεν έχει υπερβεί την κρίση, «απλά διανύει μία από τις διαφορετικές φάσεις της κρίσης» και να υπογραμμίζει ότι «η νομισματική ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο για να καθορίσει την συνθήκες της ανάκαμψης». (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Σε ανάλογους τόνους, αλλά με ευθείες αναφορές στην Ελλάδα και στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών για έξοδο από την κρίση, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Αυστριακού Γιοχάνες Χαν.

Ο Επίτροπος που έφτασε στη χώρα μας για να συνυπογράψει την σύσταση  του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – εξ’ ου και το προσωνύμιο που ήδη του αποδόθηκε από μερίδα ειδικών της αγοράς ως ο «Επίτροπος του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ» - δήλωσε ευθέως πως οι εκλογές είναι δικαίωμα των Ελλήνων, όπως και κάθε λαού, κι ως εκ τούτου σεβαστές από όλους, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα καταστούν η αφορμή για να χαλαρώσουν οι προσπάθειες της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι μακρύς ο δρόμος της Ελλάδας για την έξοδό της από το τούνελ της ύφεσης», συμπλήρωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη οι εκλογές «να μην αποτελέσουν τροχοπέδη στην υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που έχουν αποφασιστεί» και σημείωσε ότι τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζεται στήριξη στις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, όπως «η μείωση της γραφειοκρατίας, η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, η επιτάχυνση υλοποίησης των έργων κι η μείωση του χρόνου απόδοσης της δικαιοσύνης».

Για να καταλήξει λέγοντας πως ο ελληνικός λαός είναι αυτός που έχει την τελική κρίση στα χέρια του και πως «οι Έλληνες μπορούν να βασιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον ίδιο προσωπικά στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το τέλμα της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου