Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ζητούμενο η ενίσχυση της «αμυντικής γραμμής» της ΕΕ



«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην στρατηγική που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και τώρα πρέπει να εστιάσουν στην εφαρμογή της». Με τη δήλωση αυτή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι περιγράφει το πλαίσιο της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι, υπό την πίεση των εκτός Ευρώπης εταίρων τους, αλλά και της ίδιας της κρίσης χρέους που παραμένει «ζωντανή» στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, καλούνται να λάβουν άμεσα αποφάσεις για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού «αμυντικού τείχους» απέναντι στη διάχυση της κρίσης...


«Έχουμε καταλήξει στη στρατηγική και στους στόχους. Η πραγματική πρόκληση τώρα είναι η εφαρμογή. Πρέπει να ξεκινήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα προάγουν την ανάπτυξη και θα παράγουν νέες θέσεις εργασίας. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον καθορισμό των μεταρρυθμίσεων και στα βήματα που πρέπει να κάνει κάθε κράτος-μέλος», δηλώνει ο κύριος Βαν Ρομπάι, ο οποίος νωρίτερα είδε τους 27 ηγέτες της ΕΕ να ανανεώνουν παμψηφεί την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και να ανανεώνουν τη θητεία του στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ουσία είναι  πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να καταλήξουν, αν όχι τώρα το συντομότερο  δυνατόν, στην περαιτέρω αύξηση των  κεφαλαίων που θα έχουν ως «δύναμη  πυρός» τα Ταμεία Στήριξης της Ευρωζώνης (προσωρινό και μόνιμο, EFSF και ESM), καθώς οι Ασιάτες και Αμερικανοί εταίροι στα διεθνή φόρα αρνούνται να συνδράμουν μιαν Ευρώπη που πρώτη αυτή «δεν βάζει το χέρι στην τσέπη» για τα προβλήματά της!

Το Βερολίνο είναι  αυτό που έχει και τις περισσότερες ενστάσεις αλλά παράλληλα δέχεται  και τις μεγαλύτερες πιέσεις. Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα μόνο αν βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά». Για … λεφτά κουβέντα προς το παρόν! (Διαβάστε εδώ σχετικά: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=180485)

Την ίδια στιγμή και  το ΔΝΤ, που σημειωτέον εκπροσωπείται  στη Σύνοδο, θέτει πολύ καθαρά τις  απόψεις του: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να διευρύνουν τα μη συμβατικά μέτρα στήριξης των αγορών εάν η κρίση στην Ευρωζώνη επιδεινωθεί».

Αυτά είναι συνοπτικά  όσα περιγράφονται στο κείμενο 13 σελίδων που μοίρασε το ΔΝΤ στις χώρες της G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο και στο οποίο κείμενο χαρακτηρίζει «αναγκαία την ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης της Ευρώπης κατά το ποσό των 500 δισ. δολαρίων προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις στις αγορές και να αποφευχθεί η χρηματοοικονομική μετάδοση της κρίσης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου