Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μέρκελ – Ολάντ «μετράνε δυνάμεις» στη Σύνοδο Κορυφής



Θεωρητικά πρόκειται για μια άτυπη, έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, για μια «αναγνωριστική» συνάντηση εφ’ όλης της ύλης του νεοεκλεγέντος Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τους ομολόγους του ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για μια πρώτη, επίσημη συζήτηση επί του φλέγοντος θέματος της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, δηλαδή την κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία και τον ευρωπαϊκό Νότο, την ορατή απειλή ύφεσης για ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες και με την Ελλάδα, τον μέχρι και σήμερα ασθενέστερο κρίκο της αλυσίδας, να αναζητά πολιτική «ισορροπία» και με εντελώς «θολό» το πολιτικό της σκηνικό, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής είναι «καυτή» από κάθε άποψη.


Ιδίως όταν ο ένας από τους δύο πόλους του «γαλλογερμανικού άξονα», ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, προσέρχεται στη Σύνοδο με μια πρόταση για δραστική αναθεώρηση της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής – και δη έχοντας δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του σε κάθε δυνατή ευκαιρία; (Δείτε εδώ)

Θεωρητικά όλα προδικάζουν μια εξόχως κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών. Με ένα μείζον ζητούμενο, την εξεύρεση μιας ‘χρυσής τομής’ μεταξύ δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης.

Στην πράξη όμως όλα δείχνουν πως όσο «καυτή» μοιάζει η Σύνοδος, τόσο απίθανο είναι να καταλήξει στη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ξεκαθάρισε από την Τρίτη πως «η Σύνοδος θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για την τακτική Σύνοδο του Ιουνίου».

Κανείς δεν αρνείται πως θα τεθεί στο τραπέζι η πρόταση Ολάντ για έκδοση ευρωομολόγων, κανείς όμως δεν παραβλέπει τις έντονες αντιπαραθέσεις επί του ζητήματος ακόμα και μέσα στον «σκληρό πυρήνα» του ευρώ, με τον Φρανσουά Ολάντ να απολαμβάνει της στήριξης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, τη «διακριτική συναίνεση» της Κομισιόν και έως χθες και τη στήριξη του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι, ο οποίος όμως τις τελευταίες ώρες δηλώνει πως «το ευρωομολόγο είναι κάτι που δεν μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις…»!

Από την άλλη το Βερολίνο διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία την κάθετη διαφωνία και άρνησή του να μπει σε τέτοιες συζητήσεις, αφήνοντας ίσως ένα παράθυρο για «μελλοντική συζήτηση» ειδικών ομολόγων, των λεγόμενων «ομολόγων έργου». Και για να μην υπάρχει παρερμηνεία ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε δύο φορές το τελεταίο 24ωρο πως το ευρωομολόγο είναι «λανθασμένη απάντηση σε λανθασμένο χρόνο» και πως «αποτελεί ισχυρή πεποίθηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι το συμφωνηθέν δημοσιονομικό σύμφωνο δεν πρόκειται να αλλάξει τον Ιούνιο».

Τη στάση του Βερολίνου θα ασπαστούν, ως είθισται, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία.
Η Ελλάδα και το Μνημόνιο …

Στη Σύνοδο φυσικά και θα τεθεί το θέμα της Ελλάδας και των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος.

Για την Ελλάδα το θετικό σενάριο θα ήταν φυσικά να «περάσει» η «γραμμή Ολάντ», καθώς είναι προφανής η ανάγκη της χώρας για την υιοθέτηση από την ΕΕ μέτρων τόνωσης της ανάκαμψης.

Αλλά με βάση τα τελευταία δεδομένα, το μεγαλύτερο «κέρδος» για την Ελλάδα – όπως και για τις υπόλοιπες χώρες του Μνημονίου – θα ήταν να ληφθεί μια απόφαση έστω για την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και για τα «ομόλογα έργου» (project bonds).

Αν και όλα δείχνουν πως ακόμα κι αυτή η συζήτηση θα παραπεμφθεί για τις Καλένδες του Ιουνίου …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου