Απολογητικός και εμφανώς σε δύσκολη θέση εμφανίστηκε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Gerry Rice.
Κληθείς να απαντήσει στον βομβαρδισμό ερωτήσεων από τους Έλληνες δημοσιογράφους που ήταν παρόντες (μέσω Διαδικτύου με ανοιχτή γραμμή online chat) και οι οποίοι είχαν υποβάλλει σχετικές ερωτήσεις για τις ατυχείς δηλώσεις της κ. Christine Lagarde, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αν και όπως είπε, η ίδια η διευθύντρια του Ταμείου έδωσε εξηγήσεις στην προσωπική της ιστοσελίδα στο Facebook.
Συγκεκριμένα, ο συνάδελφος Μιχάλης Ιγνατίου, αναφορικά με την συνέντευξη της Christine Lagarde στον Guardian, ρώτησε αν η επικεφαλής του Ταμείου απολογήθηκε στο ΔΣ για τα όσα είπε για την Ελλάδα, με τον Rice να απαντά ότι «η κα Lagarde ενημέρωσε για τα ταξίδια της. Στην αρχή της συνεδρίασης (σ.σ. του ΔΣ του Ταμείου) είπε ότι λυπάται που οι δηλώσεις παρεξηγήθηκαν και δημιούργησαν προσβολή. Δεν ήταν πρόθεσή της. Η Γενική Διευθύντρια και το Ταμείο πάντοτε λένε ότι έχουμε μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα και τους Έλληνες, καθώς και για τις θυσίες που κάνουν πολλοί για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να βοηθήσει την στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Γνωρίζουμε πλήρως ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αν όλοι οι παίκτες συνεχίζουν να εκπληρώνουν τις ευθύνες τους και ότι οι σωστές πολιτικές συνεχίζουν να εφαρμόζονται, η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση για ένα καλύτερο μέλλον και το ΔΝΤ εξακολουθεί να στηρίζει την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια».
Ο Gerry Rice είπε επίσης πως «έχουμε πει σε πολλές ευκαιρίες ότι είναι ζωτικής σημασίας η υπό εξέλιξη προσαρμογή στην Ελλάδα να είναι δίκαιη και ισότιμη. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας πληρώνει το μερίδιο που του ανήκει σε φόρους, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων τα εισοδήματά τους είναι υψηλά. Γι’ αυτό και η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης είναι πρώτης προτεραιότητας στο πρόγραμμα».
Ο Θανάσης Τσίτσας από τον ΑΝΤ1 ρώτησε τον Gerry Rice πώς το ΔΝΤ αξιολογεί την αντίδραση των Ελλήνων για τα όσα είπε η επικεφαλής του ταμείου.
Ο κ. Rice παρέπεμψε στην προηγούμενη απάντησή του στην ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, επαναλαμβάνοντας αυτά που είπε η κα Lagarde ότι «τρέφουμε τον μεγαλύτερο σεβασμό για την Ελλάδα και τους Έλληνες», για να συνεχίσει ο Θ. Τσίτσας, ρωτώντας αν οι αντιδράσεις αυτές ήταν αδικαιολόγητες.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι «σεβόμαστε τους Έλληνες, και ότι αυτό που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι η Γεν. Διευθύντρια όταν το συζήτησε με το Συμβούλιο τις προάλλες, εξέφρασε την λύπη της ότι οι δηλώσεις δεν κατανοήθηκαν και προσέβαλαν».
Όσον αφορά στο γιατί το ΔΝΤ δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση, ο Gerry Rice παρέπεμψε στη δήλωση της κας Lagarde στο Facebook.
Ο Θάνος Δημάδης από τον ΣΚΑΙ ρώτησε αν η κα Lagarde θα μιλήσει στους Έλληνες, απολογούμενη για τα όσα είπε κάνοντας την σύγκριση μεταξύ των παιδιών του Νίγηρα και της Ελλάδας.
Ο Gerry Rice επανέλαβε για ακόμα μια φορά τα όσα είπε στην αρχή της ενημέρωσης απαντώντας στον Μιχάλη Ιγνατίου περί σεβασμού προς τους Έλληνες και την Ελλάδα, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «το Ταμείο έχει 188 χώρες μέλη εκ των οποίων οι 70 ανήκουν στην κατηγορία με χαμηλά εισοδήματα. Είναι ευθύνη μας να απαντήσουμε σε αυτές τις χώρες με αυτά τα προβλήματα και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και άλλες».
Ερωτηθείς ο Gerry Rice από τον Μιχάλη Ιγνατίου για την Ισπανία, ο εκπρόσωπος του ταμείου ανέφερε ότι «πράγματι η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις».
Στη συνέχεια, ο Θάνος Δημάδης ρώτησε για τις εκλογές στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να είναι ανοιχτό να δεχτεί προτάσεις από την νέα κυβέρνηση και να διαπραγματευτεί κάποιους από τους όρους του προγράμματος και ο Gerry Rice είπε ότι: «Πέρα από τις εκλογές, η βάση της συζήτησης θα συνεχίσει να είναι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκαν. Ξεκάθαρα αν η νέα κυβέρνηση έχει κάποιες ιδέας για την καλύτερη επίτευξη των στόχων, είμαστε ανοιχτοί να τους συζητήσουμε».
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με την Ισπανία, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, έκανε σαφές ότι δεν ζητήθηκε βοήθεια από το ΔΝΤ.
Τέλος στην ερώτηση του Θ. Δημάδη, αν η έξοδος της Ελλάδας αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο, ο Gerry Rice επανέλαβε ότι είπε στην αρχή. «Αν η Ελλάδα εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της και εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές θα ξεπεράσει την κρίση και θα χτίσει ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τονίζεται, όπως μετέδωσε σχετικά το protothema.gr, ότι ήταν τόση η ένταση που προκλήθηκε από τις ατυχείς δηλώσεις της κ Christine Lagarde αλλά και από τον θόρυβο που προκλήθηκε εν συνεχεία, όχι μόνο λόγω των αντιδράσεων των Ελλήνων που καταγράφηκαν στην προσωπική της ιστοσελίδα στο Facebook αλλά και των όσων ακολούθησαν κατά τις άτυπες συζητήσεις με μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Mέλη του ΔΣ πρότειναν στην διευθύντρια του ΔΝΤ να εμφανισθεί η ίδια ενώπιον του Τύπου και «να παρέχει επαρκείς ικανοποιητικές εξηγήσεις ώστε να κλείσει οριστικά το ζήτημα που άνοιξε ως μη όφειλε και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και τις σχέσεις με το ΔΝΤ» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή στο Protothema.gr. Μια τέτοια ενέργεια δεν έγινε αποδεκτή, από την ίδια την κα Lagarde -και πράγματι δεν συνηθίζεται στην ενημέρωση να εμφανίζεται η διευθύντρια του ταμείου.
Επιπλέον, κρίθηκε πως τυχόν εμφάνιση της ενώπιον του Τύπου στην παρούσα συγκυρία, θα έθιγε ακόμα περισσότερο το ΔΝΤ και το κύρος του και ενδεχομένως να διατηρούσε το θέμα στην επικαιρότητα για αυτό και επικράτησε η άποψη των επιτελών να μην εμφανισθεί η ίδια η κυρία lagarede στην σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου