Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα θέμα - θέμα



Η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα που φθάνει την Τρίτη στην χώρα μας και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συζητήθηκαν στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στην οικία του στην Κηφισιά την Δευτέρα το απόγευμα.

Προγραμματικές δηλώσεις και διαπραγμάτευση με την Τρόικα διαπλέκονται, οι κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης θα συμπεριληφθούν στις προγραμματικές και από την άλλη οι δεσμεύσεις της χώρας βάζουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση.


Μετά την αποχώρηση των δύο πολιτικών αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι “έγινε ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση για προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι τρεις αρχηγοί θα συνεχίσουν να είναι σε επαφή”.

Στην συνάντηση των αρχηγών ήταν παρόντες και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας, Χρήστος Σταϊκούρας, Μαυραγάνης και Κωστής Χατζηδάκης όπως και ο συνεργάτης του κ. Κουβέλη κ. Χατζησωκράτης. Νωρίτερα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου είχαν ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για την διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας παρέμειναν στην οικία του κ. Σαμαρά και μετά την αποχώρηση των αρχηγών.

Η συζήτηση μεταξύ των αρχηγών ήταν σε καλό κλίμα αλλά θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις προκειμένουν να καταλήξουν στην τελική γραμμή σε σχέση με την οποία θα καθοριστεί και το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Σαμαράς κάνει ασκήσεις ισορροπίας. Θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών και παράλληλα να δείξει ότι ενσωματώνει στην πολιτική του την ετυμηγορία των ελλήνων πολιτών που ζητούν ένα πιο ελαφρύ και βιώσιμο πρόγραμμα. Επιπλέον θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις θέσεις των δύο αρχηγών οι οποίοι πιέζονται από τα κόμματά τους και κυρίως του κ. Κουβέλη.

Θεωρείται δύσκολο να ζητήσει ο κ. Σαμαράς συνολική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ή να θέσει ζήτημα αυτόματης υπαγωγής της χώρας στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως ζητά επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η γραμμή που τείνει να επικρατήσει είναι μία διαπραγμάτευση κατά θέμα όπου το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει τροποποιήσεις.

Για να γίνει πιο πειστική η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον κατάλογο των προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων που περιλαμβάνει ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, θυγατρικές της ΑΤΕ, ΔΕΠΑ καθώς επίσης και τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Θα διαβεβαιώσουν δε την Τρόικα ότι υπάρχει και η πολιτική απόφαση και τα χρονοδιαγράμματα για να κινηθούν οι διαδικασίες και ορισμένες αποκρατικοποιήσεις να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα θα παρουσιάσουν στην τρόικα και κατάλογο με τους Οργανισμούς του Δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν. Φυσικά θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και για την υστέρηση των εσόδων κάτι που θα
αποδώσουν στην διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Τα δύσκολα αρχίζουν από εκεί και μετά. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αντιπροτείνει εφεδρεία ικανοποιώντας έτσι και τον κ. Κουβέλη. Παράλληλα θα αρνηθεί περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις, ζήτημα στο οποίο έχει δεσμευτεί προκλογικά ο κ. Σαμαράς και αποτελεί κόκκινη γραμμή και για τον κ. Κουβέλη. Το θέμα δεν είναι εύκολο καθώς στο δεύτερο Μνημόνιο υπάρχει ρητή αναφορά στην περαιτέρω μείωση μισθών. Άλλο δύσκολο θέμα είναι η επαναφορά των χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων αλλά και η άρνηση του κ. Σαμαρά για περικοπές των ειδικών επιδομάτων που όμως ζητά η Τρόικα. Πάντως θα τεθεί από την ελληνική πλευρά με παράλληλη παρουσίαση ισοδύναμων μέτρων ώστε να πάρουν την έγκριση της Τρόικας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ξεκινώντας από την ακριτική Θράκη, ζήτημα που επίσης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις κυρίως μεταξύ ΠΑΣΟΚ ΝΔ από την μία πλευρά και ΔΗΜΑΡ από την άλλη.

Οι προγραμματικές δηλώσεις πάντως θα είναι επικεντρωμένες στα θέματα της οικονομίας αφού στα άλλα κρίσιμα ζητήματα υπάρχει απόσταση θέσεων. Έτσι ο κ. Κουβέλης ζητά να μην γίνουν κινήσεις στην εξωτερική πολιτική και φυσικά δεσμευτικές εξαγγελίες προτού υπάρξει εκτεταμένη συζήτηση και συμφωνία των τριών κομμάτων. Ακόμη πιο δύσκολο όμως είναι το θέμα της μετανάστευσης όπου ο κ. Κουβέλης αρνείται την κατάργηση του νόμου Ραγκούση που είχε κάνει σημαία ο κ. Σαμαράς. Παρόμοιες διαφωνίες υπάρχουν και για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αφού η αριστερή ευαισθησία του κ. Κουβέλη απέχει παρασάγκας από την δεξιά ατζέντα του νόμου και της τάξης της ΝΔ. Έτσι για τα ζητήματα αυτά στις προγραμματικές θα υπάρξουν επιφανειακές μόνο αναφορές και θα παραπεμφθούν για το προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης θα αρχίσει στην Βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Αναλόγως, μία ημέρα νωρίτερα,  θα καθοριστεί και η ορκωμοσία του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα όπως και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου στην θέση του υφυπουργού Επικρατείας που θα έχει στην αρμοδιότητά του τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου