Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Παρέμβαση της Ουάσινγκτον για το ελληνικό ζήτημα


 Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τις χώρες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν γρήγορα το ελληνικό ζήτημα, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο αναφέρεται στη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup και επικαλείται δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης. Το δημοσίευμα, με τίτλο...



«Η Ευρώπη διαπληκτίζεται για την Ελλάδα», αναφέρει ότι το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας των επτά (G 7) - στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία - για να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα.

Η τηλεφωνική διάσκεψη, σημειώνει η εφημερίδα, επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι μειώνεται η αξιοπιστία της στρατηγικής που εφαρμόζει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Το μεγάλο πρόβλημα, αναφέρει, είναι η πιθανή αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει μία στρατηγική να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα.

Σε ανάλυση που κάνει το Reuters, εξάλλου, με τίτλο: «Η νέα διάσωση μπορεί να αγοράσει μόνο χρόνο λίγων μηνών για την Ελλάδα», σημειώνει ότι οι αγορές θα ανησυχούν και μετά τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ - η οποία θα υλοποιηθεί με την προϋπόθεση της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή.

Η ανησυχία των αγορών, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα προέρχεται από τον κίνδυνο ότι οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις μπορεί να ωθήσουν την Ελλάδα στο «κούρεμα» του χρέους της, επιβάλλοντας ζημιές στους ιδιώτες και δημόσιους πιστωτές.

Αν το δεύτερο πακέτο βοήθειας δεν φανεί αποτελεσματικό, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, θα ενισχυθεί η πίεση για μία πιο ριζική λύση, η οποία θα αναγκάσει τους ιδιώτες ομολογιούχους να δεχθούν μεγάλη μείωση της αξίας του κεφαλαίου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου