Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Marilyn Monroe : το απόλυτο σύμβολο του σεξ, που ζητούσε αγάπη...


Ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο, που χαρακτηρίστηκε ως το απόλυτο σύμβολο του σεξ. Τα είχε όλα, ομορφιά, δόξα, χρήμα... ή μάλλον φαινόταν ότι τα είχε ολα. Ο θάνατός της αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας του Χόλιγουντ. Στις 5 Αυγούστου του 1962 η οικονόμος της τη βρήκε να κείτεται γυμνή στο κρεβάτι της με ένα άδειο μπουκάλι από υπνωτικά χάπια «Nembutal» στο πλευρό της. Ήταν μόλις 36 ετών, αλλά έμοιαζε να έχει ζήσει δέκα ζωές.

Γεννήθηκε με το όνομα Νόρμα Τζιν Μόρτενσον την 1η Ιουνίου του 1926. Λίγο πριν από τη γέννησή της, ο πατέρας της είχε εγκαταλείψει τη μητέρας της για να μετακομίσει στο Σαν Φραντσίσκο. Η Μέριλιν μεγάλωσε χωρίς να γνωρίζει ποιος ήταν πραγματικά ο πατέρας της, καθώς η μητέρα της, Γκλάντις, άλλαζε συνεχώς ερωτικούς συντρόφους αφού ήταν πολύ ελκυστική γυναίκα. Η Γκλάντις είχε πολλά ψυχολογικά προβλήματα και κατα συνέπεια μπαινόβγαινε σε ιδρύματα. Έτσι, σε ηλικία 9 ετών, η Νόρμα (Μέριλιν) μπήκε σε ορφανοτροφείο και δύο χρόνια αργότερα δόθηκε για υιοθεσία. Παντρεύτηκε μόλις 16 ετών και ξεκίνησε δειλά-δειλά καριέρα μοντέλου. Οι παραγωγοί του Hollywood αμέσως διέκριναν σε εκείνη κάτι ιδιαίτερο και το πρώτο συμβόλαιο δεν άργησε να έρθει από την 20th Century Fox. Έτσι ξεκίνησε κάνοντας μικρούς ρόλους, ενώ πολλές από τις σκηνές της κόβονταν στο μοντάζ Αργότερα συνεργάστηκε με την Columbia, αλλά ξαναγύρισε στο modeling αφού καμιά ταινία από αυτές δεν είχε τύχη.

Το 1949 εμφανίστηκε στην ταινία «Love Happy» των «Ενωμένων Καλλιτεχνών», ενώ την ίδια χρόνια πόζαρε γυμνή για ένα ημερολόγιο διασημοτήτων. Η φωτογράφηση που έκανε το 1953 για το περιοδικό Playboy ήταν αυτή που έδωσε ώθηση στην καριέρα της. 
Την επόμενη χρονιά συμμετείχε σε τέσσερις ταινίες, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για τις «The Asphalt Jungle» της MGM και «All About Eve» της Fox. Αν και οι ρόλοι της ήταν αρκετά μικροί, η εκκεντρική αλλά σέξι εμφάνισή της αποτυπώθηκε στη μνήμη των σινεφίλ.

Ακολούθησαν τα «Love Nest», «Don't Bother to Knock»,«Monkey Business», Gentlemen Prefer Blondes», και άλλα πολλά. Το «The Seven Year Itch» (Επτά Χρόνια Φαγούρα), ήταν η ταινία που ανέδειξε το ταλέντο της στην κωμωδία και περιείχε μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου: τη Μέριλιν Μονρόε να στέκεται πάνω σε μία σχάρα, με τον αέρα να ανασηκώνει το λευκό φόρεμά της. Το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της, σε συνδυασμό με την αίσθηση παιδική αθωότητα που απέπνεε, ενθουσίασε τους θεατές.

Το διαζύγιο που ακολούθησε ( από τον δεύτερό της γάμο)  έκανε την Merilyn απόμακρη και αντιεπαγγελματία , έτσι  η Fox  διέκοψε άμεσα τη συνεργασία μαζί της. Αργούσε μονίμως στα γυρίσματα ή δεν εμφανιζόταν καθόλου, επικαλούμενη πραγματικές ή φανταστικές ασθένειες, και ήταν απρόθυμη να συνεργαστεί με τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες και τους συναδέλφους της ηθοποιούς. Βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις, την οδήγησαν σε ένα τρίτο γαμο αστραπή, ο οποίος είχε την ατυχή κατάληξη των προηγούμενων και διήρκεσε 4 χρόνια. Η ασυνέπεια και ο αντιεπαγγελματισμός της συνεχιζόταν , ενώ σταδιακά η καριέρα της κατέρρεε και η Μέριλιν απομονώθηκε στο σπίτι της στο Λος Άντζελες.

Η γυναίκα που θεωρείτο το απόλυτο σύμβολο του σεξ δεν ήταν σε καλή κατάσταση: πολλοί κατηγορούσαν για την κατάσταση αυτή τον Τζον και τον Μπομπ Κένεντι, με τους οποίους η Μονρόε διατηρούσε σχέση. Αναμφισβήτητα, οι αντιδράσεις από το περιβάλλον του αμερικανού προέδρου ήταν πολλές. «Η Μέριλιν ήταν συντετριμμένη και πληγωμένη: θεωρούσε ότι οι Κένεντι την πετούσαν ο ένας στον άλλο σαν ένα κομμάτι κρέας» θυμάται ο Ρούπερτ Άλαν, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ηθοποιού. Η Μέριλυν άρχισε το ποτό. Έπινε μέχρι να σωριαστεί. Σε μία συναυλία της βγήκε στη σκηνή τρεκλίζοντας, χωρίς να θυμάται στίχους των κομματιών και φώναξε στο μικρόφωνο: «Τι στο διάολο κοιτάνε όλοι;» Πίνοντας αλκοόλ και κάνοντας αλόγιστη χρήση υπνωτικών χαπιών έπεσε θύμα επιτήδειων μαφιόζων οι οποίοι την εκμεταλλέυτηκαν σεξουαλικά και την εκβίαζαν ότι θα καταστρέψουν την καριέρα της με φωτογραφίες που έβαζαν φωτιά. Η πολύπαθη ζωή της Merilyn την οδήγησε στο κρεβάτι του πόνου. Τα σενάρια πολλά και ακόμη και σήμερα  50 χρόνια μετά το θάνατό της, για κάποιους η υπόθεση για το θάνατό της παραμένει ανοιχτή. Εκείνο το μοιραίο βράδυ όπως λένε χαρακτηριστικά διάφορες πηγές, κατανάλωσε τόσα ηρεμιστικά,  ικανά να σκοτώσουν 15 ανθρώπους. Το χρυσό κορίτσι του Hollywood δεν υπήρχε πια στη ζωή. Έμεινε ο μύθος της γυναίκας συμβόλου, της γυναίκας που ζητούσε την αληθινή αγάπη και δεν κατάφερε να τη βρει ποτέ.

Βάνα Βαλμά
mylady.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου