Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Θρίλερ με το ποσοστό του «κουρέματος»



Το απόλυτο χάος καταγράφεται τις τελευταίες ώρες αναφορικά με το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν τελικώς να συνεννοηθούν στοιχειωδώς για την διαχείριση της σοβούσας κρίσης χρέους.

Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για την σοβαρή πιθανότητα να μην ανακοινωθεί το ακριβές ποσοστό «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ΟΥΤΕ ΜΕΤΑ τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται προς τούτο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η ακύρωση της αυριανής συνεδρίασης του Ecofin, ανάλογη τύχη θα έχει και το Eurogroup και οι φήμες οργιάζουν πως ενδέχεται να αναβληθεί ακόμα και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΕΕ...


Τα πρακτορεία αποδίδουν σε ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους την άποψη πως «οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους», που πάντως άπαντες εκτιμούν ότι θα κινηθεί στο εύρος 50% με 60%. Βασικός λόγος γι’ αυτή τη ζοφερή εξέλιξη είναι η σθεναρή άρνηση πολλών τραπεζών (ιδιωτών ομολογιούχων) να δεχτούν τέτοιο «κούρεμα» με το επιχείρημα πως δεν είναι διαχειρίσιμες οι ζημίες τους από μια τόσο μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια στιγμή σε νέα  του παρέμβαση ο πρόεδρος του  Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων «μπορεί να είναι κοντά στο 50%» και σε κάθε περίπτωση «μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου».

Στις ίδιες δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο κύριος Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί πάση θυσία ένα πιστωτικό γεγονός ή μια ελληνική χρεοκοπία, ενώ διαβεβαίωσε ότι καμία χώρα δεν πρόκειται να εκδιωχθεί από το ευρώ.


Αργότερα σε νέες δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους της Ευρώπης δεν θα πρέπει να επιβαρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε μια λύση που δεν θα επιβαρύνει της ΕΚΤ με ευθύνες που θα έπρεπε να επωμιστεί ένα κράτος-μέλος», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό στη Ζυρίχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου