Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ράλι στις αγορές λόγω «δημοσιονομικού συμβολαίου»



Με καύσιμο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων, αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά, η Wall Street τερμάτισε ημέρα και εβδομάδα με κέρδη. Σημαντικά κέρδη που σε εβδομαδιαία βάση άγγιξαν το 1,4% για τον Dow, και σχεδόν την μια ποσοστιαία μονάδα για S&P και Nasdaq.

Εκείνο που έφερε την θετική ανταπόκριση των αγορών ήταν η δεύτερη ανάγνωση των αποφάσεων της Συνόδου  Κορυφής....

Αρχής γενομένης  από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έκλεισαν με σημαντικά κέρδη αμέσως μόλις ξεπέρασαν το σοκ της άρνησης των Βρετανών να συναινέσουν στις ριζικές μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι επενδυτές στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης εστίασαν στο νέο «δημοσιονομικό συμβόλαιο» των μελών της ΕΕ και κυρίως «πανηγύρισαν» την απόφαση του γαλλογερμανικού άξονα να απαλλάξει τις τράπεζες και τους ιδιώτες από μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών στη λογική του ελληνικού – μοναδικού και εξαιρετέου – ελληνικού PSI. 

Επιπρόσθετα στη Wall «άρεσε» και η ανακοίνωση του βελτιωμένου κατά πολύ δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ αξιοσημείωτα ήταν και τα κέρδη των τραπεζικών τίτλων.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα στο κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones να ενισχυθεί κατά 1,55% στις 12.184 μονάδες, ο S&P να κερδίσει ποσοστό 1,69% στις 1.255 μονάδες, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε με κέρδη της τάξης του 1,94% στις 2.647 μονάδες.

Νωρίτερα, στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε 0,83% υψηλότερα στις 5.529 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη τερμάτισε με κέρδη της τάξης του 1,91% στις 5.987 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι με άνοδο 2,5% στις 3.172 μονάδες.

Οριακά μεν, κέρδη δε και για το ευρώ στο 1,3378 έναντι του δολαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου