Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού



Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε, σε ηλικία 76 ετών, από τη ζωή, υποκύπτοντας στα τραύματά του μετά το τραγικό ατύχημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας, «Η άλλη θάλασσα».

Ο πολυβραβευμένος δημιουργός (μεταξύ άλλων, είχε κερδίσει τον Χρυσό Λεόντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία «Μεγαλέξανδρος», τον Αργυρό Λέοντα για το «Τοπίο στην Ομίχλη» και τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια μέρα»), είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1935. Η λαμπρή του καριέρα ξεκίνησε το 1968 με τη μικρού μήκους ταινία «Η Εκπομπή». Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τις σπουδές του στη Γαλλία −σπούδασε γαλλική φιλολογία και φιλμογραφία και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα εθνολογίας αλλά και μαθήματα κινηματογράφου στην περίφημη σχολή κινηματογράφου IDHEC...


Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η «Αναπαράσταση» (1970), η οποία κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από τότε, οι ταινίες του έχουν κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε όλο τον κόσμο, ενώ ο «Θίασος» και «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» έχουν συμπεριληφθεί σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών (το «Βλέμμα του Οδυσσέα» έχει ψηφιστεί από τους κριτικούς του περιοδικού Time ανάμεσα στις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου).

Ο αδικοχαμένος σκηνοθέτης ήταν παντρεμένος με την Φοίβη Οικονομοπούλου, με την οποία είχε αποκτήσει τρεις κόρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου