Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Όλοι εναντίον της Γερμανίας στο Νταβός



Σε ένα πραγματικό … «πεδίο βολής» ων ουκ έστιν αριθμός επικρίσεων, κατηγοριών, ακόμα και προβλέψεων για κοινωνικές αναταραχές με αφορμή την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη και τις «γερμανικής εμπνεύσεως» αποφάσεις για την – ατελέσφορη όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος – αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους τείνει να μετατραπεί το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να δέχεται ευθεία πλήγματα, καθώς αυτή και οι επιλογές της βρέθηκαν στο στόχαστρο των τοποθετήσεων των περισσοτέρων από τους παριστάμενους στο ελβετικό θέρετρο και στις εργασίες του Φόρουμ...


Η κυρία Μέρκελ ήταν αυτή που μίλησε πρώτη από το βήμα του Φόρουμ και ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζήτησε για ακόμη μια φορά «υπομονή» και χρόνο από τις αγορές για να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως η Γερμανία «δεν είναι φτιαγμένη από χαρτονομίσματα» για να υπερασπιστεί την πολιτική της.

«Η Γερμανία δεν θέλει και δεν μπορεί να αναλάβει μια δέσμευση που δεν θα τηρήσει για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, αλλά είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη και να υπερασπιστεί το ευρώ», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι «ενώ η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους της, το πρόβλημα δεν μπορεί απλά να ξεπεραστεί σε μια νύχτα».

Για να της απαντήσει ένας εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων επιχειρηματιών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της πετρελαϊκής Royal Dutch/Shell κ. Πέτερ Βόσερ ότι «δεν υπάρχει πια χρόνος, πρέπει με κάποιον τρόπο να δοθεί τέλος σε μια κρίση που επιμένει εδώ και μήνες». «Είναι μόλις δυο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις επιφανών οικονομολόγων και διεθνούς φήμης διαχειριστών κεφαλαίων, όπως ο Τζορτζ Σόρος που προέβλεψε πως εάν η Ευρώπη επιμείνει να διαχειρίζεται με λάθος τρόπους τα προβλήματά της δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με βίαια ξεσπάσματα κοινωνικών αναταραχών, ενώ απηύθυνε έκκληση για την επιβίωση του ευρώ γιατί, όπως είπε, σε περίπτωση διάλυσής του θα έρθει «μια κατάρρευση που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος δεν μπορούν να αντέξουν».

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ δήλωνε στο CNBC πως «η ευρωζώνη απέχει ακόμα από το να βρει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει και χρειάζεται πιο βαθιά αναδιάρθρωση» και η «Κασσάνδρα» των αγορών τόνιζε πως η ενδεδειγμένη λύση για την Ευρώπη είναι να κόψει χρήμα. Κάτι που φαντάζει ως ο χειρότερος εφιάλτης της γερμανικής κυβέρνησης με τις γνωστές αντιπληθωριστικές εμμονές της…

Η ουσία είναι πως η κυρία Μέρκελ βλέπει πλέον ακόμα και παραδοσιακούς «συμμάχους» της να διαφοροποιούνται.

Όπως για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Άντερς Μποργκ, ο οποίος ζήτησε «ένα αποτελεσματικό τοίχος προστασίας της Ευρωζώνης απέναντι στην κρίση, που ξεκινά από την Ελλάδα αλλά απειλεί το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κι όταν ερωτήθηκε πως εννοεί αυτή την προστασία απάντησε: «το ΔΝΤ, την ενίσχυση του ESM και μια πολύ ενεργητική προσέγγιση από την ΕΚΤ και για να είμαι ειλικρινής χρειαζόμαστε και τα τρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου