Η πιτσαρία Ελληνα ομογενούς βρίσκεται στη λίστα με τα πέντε πιο «in fashion» καταστήματα της Νέας Υόρκης! Ο λόγος για το μαγαζί του σπεσιαλίστα του είδους, Γιάννη Καμπούρη, ο οποίος ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πως ο πιο διάσημος γευσιγνώστης της μητρόπολης του κόσμου επέλεξε τη δική του πίτσα για να την κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Δυόμισι χρόνια χρειάστηκε ο Κόλιν Χάγκεντορφ για να επισκεφτεί συνολικά 362 μαγαζιά πίτσας που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμπεριλάβει τις καλύτερες σε μια λίστα ώστε να τις διαφημίσει μέσα από την ιστοσελίδα του, την οποία επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου για να ενημερωθούν για ό,τι νοστιμότερο υπάρχει στην πόλη τους....
Η προσπάθειά του αυτή ήταν πραγματικά άξια θαυμασμού, αφού ο γευσιγνώστης δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επισκέπτεται «τυφλά» κάποιες πιτσαρίες και να δοκιμάζει κομμάτια της προτίμησης του. Η λίστα αυτή μάλιστα, μαζί με σχόλια του επώνυμου γευσιγνώστη για τις καλύτερες πιτσαρίες, δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες και στην εφημερίδα «Daily News».
Στις πρώτες θέσεις προτίμησης του Κόλιν Χάγκεντορφ βρέθηκε η πιτσαρία «Palace pizza», που βρίσκεται στην περιοχή Ινγουντ, στην οδό Ντάικμαν 121, και είναι ιδιοκτησίας του 66χρονου Ελληνα από την Κω, Γιάννη Καμπούρη.
Ο ιδιοκτήτης, όπως είπε στην «Espresso», είναι ενθουσιασμένος από αυτή την εξέλιξη, αφού ήταν κάτι που πραγματικά δεν περίμενε ποτέ να συμβεί: «Με πήραν φίλοι που είδαν το όνομα του μαγαζιού μου στην “Daily News” και με ενημέρωσαν. Δεν γνωρίζαμε τίποτα, αφού ο Κόλιν δεν μας είχε συστηθεί ποτέ. Ολα ήταν για μια έρευνα που έκανε για τις καλύτερες πιτσαρίες της πόλης, σύμφωνα με την δική του άποψη. Ετσι, χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα, έμπαινε μέσα στα μαγαζιά ως πελάτης, επέλεγε την πίτσα της αρεεσκείας του και έφευγε. Ούτε εγώ, αλλά ούτε και οι υπάλληλοί μου τον αναγνωρίσαμε. Τον ευχαριστώ πολύ πάντως, γιατί με την κίνησή του αυτή με γεμίζει ενθουσιασμό, ώστε να συνεχίσω αυτό που κάνω όλα αυτά τα χρόνια, να προσφέρω στον κόσμο νόστιμη και ποιοτική πίτσα».
Για όλα τα γούστα
Οπως αναφέρει ο Γιάννης Καμπούρης, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου καθημερινά παρακολουθούν την ιστοσελίδα του Κόλιν, αφού οι περισσότεροι από αυτούς επηρεάζονται από εκείνον, καθώς ο γευσιγνώστης είναι πασίγνωστος στη Νέα Υόρκη και όλοι κάνουν στέκια τους μαγαζιά που ο ίδιος έχει επιλέξει με βάση το μενού, την ποιότητα και την καθαριότητα. «Το μαγαζί αυτό το έχω αγοράσει από το 1985 και πραγματικά έχουμε ρίξει πολλή δουλειά εδώ μέσα», λέει ο κ. Καμπούρης.
«Στόχος μου ήταν να ανεβάσω την ποιότητα της πίτσας που μέχρι τότε παρείχαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, καθώς και να δημιουργήσω ένα ωραίο περιβάλλον ώστε να αποκτήσουμε περισσότερη πελατεία. Τελικά, δόξα τω Θεώ τα καταφέραμε. Το μαγαζί είναι μικρό, τα τραπέζια είναι ελάχιστα, αλλά δουλεύουμε πολύ και έξω. Από την άνοιξη και μετά η δουλειά μας διπλασιάζεται, με αποτέλεσμα τις καλές μέρες να ξεπερνάμε κατά πολύ τις 70 με 80 πίτσες ημερησίως. Είναι μεγάλος αριθμός για τις δυνατότητές μας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι εκτός από μια ολόκληρη πίτσα πουλάμε και πολλά μεμονωμένα κομμάτια σε περαστικούς πελάτες».
Δεν αποκαλύπτει το μυστικό του
Οπως ένας σωστός επαγγελματίας, ο κ. Καμπούρης όσο και αν προσπαθήσαμε δεν μας αποκάλυψε το μυστικό για μια τέλεια πίτσα. Αλλωστε, όπως μας εξήγησε, το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που το τέλειο αποτέλεσμά του οφείλεται στα υλικά και στις αναλογίες που θα χρησιμοποιηθούν.
«Κάθε πίτσα που φτιάχνουμε τη δημιουργούμε με αγάπη και μεράκι, από κει και πέρα τα πάντα είναι θέμα αναλογιών. Οπως όλοι, έτσι κι εμείς χρησιμοποιούμε τα βασικά υλικά της πίτσας και από κει και πέρα έχουμε κι εμείς τα δικά μας μυστικά που κάνουν τη διαφορά».
Πριν από την πιτσαρία ο 66χρονος ομογενής διατηρούσε στην ίδια περιοχή ένα coffee shop, μέχρι που αποφάσισε να αγοράσει την νέα του επιχείρηση το 1985 από τους Ελληνες μέχρι τότε ιδιοκτήτες του: «Το μαγαζί αυτό έχει μια ιστορία 65 ετών» λέει. «Εγώ το πήρα στα χέρια μου το 1985. Εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε πρόβλημα με την πελατεία του, αφού εδώ υπήρχαν πολλοί Εβραίοι που δυστυχώς δεν έτρωγαν πίτσα. Τώρα έχουμε περισσότερους ισπανόφωνους και το κλίμα μέσα στο μαγαζί έχει αλλάξει αισθητά».
ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αυτό που δεν ξεχνά ποτέ ο Γιάννης Καμπούρης είναι το αγαπημένο του νησί, η Κως. Γεννήθηκε στο χωριό Κέφαλος, και φυσικά δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του σε όποιον τον ρωτά. «Αρχικά, στην Αμερική ήρθε ο πατέρας μου και μετά η μητέρα μου με τα τρία αδέλφια μου» λέει. «Εγώ ήρθα λίγα χρόνια αργότερα, αφού έμεινα πίσω για να πάω φαντάρος. Στην Ελλάδα έρχομαι αρκετά συχνά, καθώς δεν μπορώ με τίποτα να ξεχάσω τις ρίζες μου».
Είναι παντρεμένος με την κυρία Χρυσούλα, την οποία γνώρισε και παντρεύτηκε σε ένα από τα ταξίδια που πραγματοποίησε σε νεότερη ηλικία στην Ελλάδα. «Πάντα ήθελα να παντρευτώ Ελληνίδα. Ετσι, όταν ήμουν νέος, ήρθα στην Ελλάδα και γνώρισα την γυναίκα μου, την οποία μόλις παντρεύτηκα την πήρα μαζί μου. Είμαστε ευτυχισμένοι εδώ, έχουμε τρία παιδιά, ενώ πριν από λίγους μήνες έγινα για πρώτη φορά παππούς. Τον εγγονό μου, μάλιστα, θα τον βαφτίσουμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα που θα έρθουμε όλοι μαζί», λέει ο ίδιος.
Ο κ. Καμπούρης αρχικά διέμενε στο Μανχάταν και ήταν μέλος της κοινότητας των Αγίων Αναργύρων, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες μένει στο Μπρονξ, πολύ κοντά στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου