Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση



Tα κρούσματα αυθαιρεσιών των εργοδοτών δημιουργούν ήδη εικόνα ζούγκλας στην αγορά εργασίας , πριν εφαρμοστεί η μείωση των αμοιβών και με τη σφραγίδα του νόμου .

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου 400.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικοό τομέα είναι απλήρωτοι από ένα έως 5 μήνες . Το υπουργείο Εργασίας καλεί εργοδοτικούς φορείς και συνδικάτα να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις έως τις 14 Μαίου  με μειωμένες αμοιβές  και ρητρα  τη διατήρηση των θέσεων εργασίας  για να μην οδηγηθεί η αγορά σε δραματική πτώση μισθών ....


Από τους μεγάλους χαμένους του νέου εργασιακού καθεστώτος είναι οι νέοι έως 25 ετών . Για παράδειγμα ,ένας οδηγός φορτηγού 24 ετών παντρεμένος ,που δουλευει 4 χρόνια σήμερα αμείβεται με το εισαγωγικό κλιμάκιο της κλαδικής του σύμβασης που είναι 949 ευρώ . Αυριο μονομερώς με απόφαση του , ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να συρρικνώσει την αμοιβή του στα 510,95 ευρώ συν το επίδομα γάμου και το επίδομα προυπηρεσίας δηλ. 613,15 ευρώ . Δηλ χάνει 35,4 % . Αν έχει συμφωνήσει να παίρνει 1000 , δηλ πάνω από την κλαδική , ο εργοδότης δεν κάνει μονομερώς την μετατροπή αλλά πρέπει να τον καλέσει να υπογράψει νέα ατομική σύμβαση με μεγαλύτερη μείωση . Χαμένοι είναι επίσης και όσοι παίρνουν σήμερα πολλά έξτρα επιδόματα

Για παράδειγμα , ο ίδιος οδηγός φορτηγού που έκλεισε τα 25 χάνει το επίδομα γάμου, εξομάλυνσης πολυετίας στον ίδιο εργοδότη εδικών μεταφορων επιδομα φόρτωσης ,ε κφόρτωσης , επίδομα διανομής και τροφής σύνολο 306 ευρώ το μήνα

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου "
"Η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας έρχεται να δώσει λεπτομερείς οδηγίες στους εργοδότες για το πώς θα εφαρμόσουν το αντεργατικό τερατούργημα του 2ου Μνημονίου με το οποίο καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, μειώνονται οι κατώτεροι μισθοί σφαγιάζονται οι νέοι εργαζόμενοι μέχρι 25 ετών, καταργούνται οι δομές με τις οποίες προασπίζονται εργασιακά δικαιώματα όπως ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Είναι τουλάχιστον περίεργο την ώρα που οι εργοδοτικές οργανώσεις ομνύουν ότι δεν θέλουν να διαταραχθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις να έχουν τέτοια όπλα στα χέρια τους και να καλούνται να τα εφαρμόσουν.
H ΓΣΕΕ καλεί τους εργοδότες, αν δεν περισσεύει η υποκρισία σ΄ αυτόν τον τόπο, να σεβαστούν τις υπογραφές τους, να σεβαστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις, ώστε να προστατευθεί το εισόδημα των εργαζόμενων.
Εμείς και με αγώνες και με παρεμβάσεις στα ευρωπαϊκά όργανα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο το οποίο δεν αφήνει καμιά ελπίδα κανένα φως στο τούνελ για τους Έλληνες εργαζόμενους."




Τί θα γίνει με το εφάπαξ

Το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να περικοπούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις αλλά στο στόχαστρο θα μπεί έως το καλοκάιρι το εφάπαξ .

Για το ταμείο πρόνοιας που καθυστερεί το εφάπαξ έως και 2 χρόνια εφάπαξ σε 50.000 δημ υπαλλήλους σχεδιάζεται συμψηφισμός με οφειλές στεγασστικών δανείων από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων ( 8- 10000 )

Επίσης για το ίδιο ταμείο αλλά και για τα ταμεία πρόνοιας των ΔΕΚΟ σχεδιάζεται πρώτον η αύξηση της εισφοράς των υπαλλήλων και δεύτερον η προκαταβολή του 40% του εφάπαξ και η εξόφληση σε δόσεις σε βάθος 3 ετών .

Η ανεργία και η ύφεση προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στα έσοδα των ταμείων . Οι βεβαιωμένες οφειλές στα ταμεία φθάνουν τα 11δις ( 800.000 οφειλέτες ). Ενας στους δύο ( 54 14%) ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ 4 στους 10 ασφαλισμε΄νους του ΟΓΑ ( 38%) δεν καταβάλουν εισφορές . Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας δε θα περικοπούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις αφενός καθώς θα συνεχιστεί η κρατικής επιχορήγηση των ταμείων ( 42,7 δις εως το 2015) ενώ θα περισταλούν και οι δαπάνες κατά 4,5 δις μόνο το 2012 .  Σύμφωνα με τον κ Κουτρουμάνη "

Οι συντάξεις και οι παροχές μαιμού ζημίωναν τα ταμεία δεκαετίες . Θα αναζητήσουμε ευθύνες και επιστροφή των χρημάτων . Υπολογίζουμε μείωση της δαπάνης κατά 1 δις . Μόνο από τη διακοπή 40.000 συντάξεων εξοικονομούμε 450 εκ ετησίως. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου