Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

"Ψάχνονται" ακόμη στην κυβέρνηση για την απεργία...



Με μια σκληρή ανακοίνωση, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την πραγματοποίηση της απεργίας των ναυτεργατών "εντελώς αδικαιολόγητη" και προειδοποιεί την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ότι είναι αποφασισμένη "να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων"....


Με έμμεσο τρόπο, η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου αποστέλλει μήνυμα στους ναυτικούς, τους μηχανικούς, τους ναυτεργάτες και το υπόλοιπο προσωπικό των πληρωμάτων -που έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη- να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα κρατήσουν τα πλοία δεμένα στα λιμάνια.

Περίπου στις 11 το βράδυ της Κυριακής ολοκλήρωθηκε το μίνι υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου, το οποίο ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Άννας Διαμαντοπούλου με την ΠΝΟ.
Εκτός από την υπουργό Ανάπτυξης, στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής.


Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η πραγματοποίηση της απεργίας των ναυτεργατών, ιδιαίτερα μετά τις σημερινές γραπτές δεσμεύσεις του Υπουργείου, είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με την συνδικαλιστική τους ηγεσία και έχει αντιμετωπίσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα προβλήματα που έχουν τεθεί. Καλούμε την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό ενόψει μάλιστα του Πάσχα, τους κινδύνους που δημιουργούνται για την δημόσια υγεία, τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και την αναστάτωση της οικονομικής ζωής των νησιών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς και την αρνητική εικόνα για τη χώρα που προβάλλεται διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων».

Δεν διευκρινίζεται ωστόσο με ποιο τρόπο θα προστατεύσει η κυβέρνηση το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζοντας την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων. Το θέμα πιθανής επιστράτευσης των ναυτικών δεν μπορεί να αποκλειστεί, λένε καλά πληροφορημένες πηγές.
Δεδομένου ότι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν αναλάβει γραπτές δεσμεύσεις έναντι της ΠΝΟ αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας οπισθοχώρησης.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η απόφαση της ΠΝΟ, που αύριο Μεγάλη Δευτέρα αναμένεται να αποφασίσει αν θα επιμείνει ή θα αναστείλει τις κινητοποιήσεις.

Στην κυβέρνηση υπάρχει αβεβαιότητα για το αν η 48ωρη απεργία των ναυτικών που έχει προγραμματιστεί για Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη θα γίνει ή θα ανασταλεί.

Το κλίμα έχει πυροδοτηθεί από την καταγγελία της κυρίας Διαμαντοπούλου ότι δέχθηκε απειλές για νέες απεργίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αλλά και η μετωπική επίθεση της υπουργού Ναυτιλίας εναντίον των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Εκτός από την πιθανή απεργία της ΠΝΟ που αν προχωρήσει θα κρατήσει τα πλοία δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, κινητοποιήσεις για την Μεγάλη Πέμπτη εξήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ που καταγγέλουν μπαράζ απολύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου