Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

«Ραντεβού» Μέρκελ – Ολάντ για το «ελληνικό πρόβλημα»



Η κατάσταση στην Ελλάδα, οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και κυρίως η εκτίμηση της οικονομικής της κατάστασης, θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων της  Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του νεοεκλεγέντος Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σε αυτό το πρώτο … «ραντεβού» των δύο ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Μαΐου, η Ελλάδα θα έχει την «τιμητική» της, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που έδωσαν την είδηση στα διεθνή πρακτορεία να επισημαίνουν πως οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας θα αποτιμήσουν τα μέχρι εκείνη τι στιγμή δεδομένα, αλλά «δύσκολα θα αποφασίσουν αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς η τύχη της χώρας επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση...».


 Πάντως οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως στόχος των δύο ηγετών είναι να συνεχίσει να χρηματοδοτείται η Ελλάδα από την ΕΕ, προσθέτοντας όμως πως το μείζον θέμα είναι να οριστεί νέα κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των εκλογών.
Όσον αφορά στις φήμες περί εξόδου από το ευρώ, που οργίασαν ξανά σήμερα με αποκορύφωμα την αναστάτωση που προκλήθηκε το απόγευμα με αναρτήσεις περί σχετικών δηλώσεων από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ: http://www.protothema.gr/ekloges/article/?aid=196448), οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πηγές προσκείμενες στη γερμανική Καγκελαρία και στη γαλλική Προεδρία δήλωναν χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει διάθεση η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, ούτε από την πλευρά της ίδιας της χώρας, ούτε από τις υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης».

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις, νωρίτερα το απόγευμα, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο οποίος τόνισε πως: «υπάρχει καθαρή αποφασιστικότητα τόσο από την πλευρά της Ευρώπης, όσο και του ΔΝΤ, να κάνουν ότι είναι δυνατόν για τη στήριξη της Ελλάδας»…

Ωστόσο, για πολλοστή φορά συμπλήρωσε πως η χώρα μας «πρέπει με κάθε τρόπο να τηρήσει τα συμφωνηθέντα».
Την ίδια ώρα πάντως άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως «η χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα θα γίνεται με το σταγονόμετρο, μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου