Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Τι θα κάνει ο Σαμαράς για να σχηματίσει κυβέρνηση



Βαρύ είναι το κλίμα στην λεωφόρο Συγγρού λόγω του εκλογικού αποτελέσματος που ξέπερασε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και έντονη είναι η αμηχανία για την επόμενη ημέρα.

Ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για τις ευθύνες η οποία -προς το παρόν- συγκαλύπτεται από τις πολιτικές εξέλίξεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς αφού απέρριψε την εισήγηση για επαναληπτικές εκλογές που έκαναν οι στενοί του συνεργάτες κατέθεσε πρόταση “προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής” βάζοντας δύο προυποθέσεις: “την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του Μνημονίου για να υπάρξει Ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας”....


Όπως διαμορφώνεται πια το νέο πολιτικό τοπίο αποδέκτης της πρότασης είναι το ΠΑΣΟΚ. Όμως το άθροισμα των εδρών των δύο κομμάτων δεν αρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποκλείονται ενώ η Χρυσή Αυτή είναι φυσικά έξω από οποιαδήποτε συζήτηση. Θεωρητικά η μόνη άλλη δύναμη που θα μπορούσε να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό είναι η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη.

Επι του πρακτέου, στις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επίσημη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων ο κ. Σαμαράς θα λάβει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο για να κάνει τις απαραίτητες επαφές με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η γραμμή που τείνει να διαμορφωθεί είναι ότι “δεν θα ευθύνεται η ΝΔ για την ακυβερνησία και για τις επαναληπτικές εκλογές”.

Για να σχηματιστεί και κυρίως για να έχει μέλλον μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας όποιοι κι αν μετέχουν θα πρέπει οι εταίροι και οι δανειστές της χώρας να αφήσουν περιθώριο για την τροποποίηση του Μνημονίου που να δίνει ανάσες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αν βεβαίως το κάνουν θα έχουν λόγο και σε ποιόν θα εμπιστευθούν μία τέτοια εξέλιξη. Είναι ερώτημα αν στην υποθετική περίπτωση που διαμορφωθεί ένα τέτοιο πλαίσιο θα είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς ο επόμενος πρωθυπουργός. Ήδη έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν τα ονόματα των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ κ.κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Σταύρου Δήμα ως εναλλακτικών προσώπων για να αρθεί το ενδεχόμενο αδιέξοδο.

Εάν δεν τελεσφορήσει μία τέτοια λύση, τότε οι επαναληπτικές εκλογές είναι μονόδρομος. Η χώρα θα πάει σε νέα κάλπη σε συνθήκες κρίσης και ο κ. Σαμαράς θα ηγηθεί του κόμματός του σε συνθήκες έντονης αμφισβήτησης. Χρόνος φυσικά για αλλαγή ηγεσίας δεν υπάρχει ωστόσο ήδη πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι το μοντέλο διοίκησης που επέλεξε ο κ. Σαμαράς και οι άνθρπωποι που τον πλαισίωσαν οδήγησαν στο ιστορικά χαμηλό το κόμμα και την παράταξη σε κατακερματισμό.

Από την πλευρά του το ηγετικό επιτελείο αντιδρά αμήχανα. Επιφανειακά μόνο έθιξε το ζήτημα του “τί δεν πήγε καλά και ποιός ευθύνεται”. Προτιμούν να λένε ότι “φταίει η ελληνική κοινωνία που δεν κατάλαβε το αφήγημα της ΝΔ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου