Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν θα λάβει τουλάχιστον 250.000 δολάρια το χρόνο από το Ταμείο ως σύνταξη για το υπόλοιπο της ζωής του ανεξάρτητα από την ετυμηγορία της δίκης του.
Το ΔΝΤ είναι συμβατικά υποχρεωμένο να καταβάλει στον Στρος Καν συνταξιοδότηση, καθώς και μια γερή αποζημίωση μετά την παραίτησή του λόγω του σκανδάλου. Σύμφωνα με την σύμβασή του ο Στρος Καν έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στο σχέδιο "αποχώρησης προσωπικού" όπως και κάθε εργαζόμενος του ΔΝΤ. Παράλληλα, ο Στρος Καν δικαιούται να λάβει μεταξύ 60% με 70% των ετήσιων αποδοχών του που ανερχόταν σε 420.930 δολάρια ανά έτος. Το 60% των ετήσιων αποδοχών του ανέρχεται σε περισσότερα από 252.000 δολάρια το χρόνο.
"Στρος Καν" στην θέση του Στρος Καν;
Ο κυβερνήτης της τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς, φαίνεται πως θέλει να γίνει "Στρος Καν" στη θέση του Στρος Καν! Ο Μεξικανός τεχνοκράτης διεκδικεί την θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπειτα και από την παραίτηση του άλλοτε ισχυρού άντρα του οργανισμού.
Η υποψηφιότητα του Κάρστενς χαιρετίζεται δυναμικά από τον υπουργό Οικονομικών του Μεξικό, Ερνέστο Κορντέρο. «Είναι ο καλύτερος υποψήφιος για το ΔΝΤ», δήλωσε ο υπουργός στον μεξικανικό Τύπο. Ο Αγκουστίν Κάρστενς, ο οποίος είναι διοικητής της Τράπεζας του Μεξικού από τον Ιανουάριο του 2010, κατείχε την θέση του προέδρου της επιτροπής ανάπτυξης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας από το Μάρτιο του 2007 ως τον Οκτώβριο του 2009.
Στο μεταξύ, στην Κίνα διάφορες φωνές υψώθηκαν σήμερα για να υποστηρίξουν ότι ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να είναι Κινέζος, ώστε να αποτυπωθεί καλύτερα με σχηματικό τρόπο η χαρτογράφηση των παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων.
«Ήρθε ο καιρός να βάλουμε ένα τέλος στον έλεγχο του ΔΝΤ από τους Δυτικούς», ανέφερε ο σχολιαστής Σαν Ρενπίνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Global Times. «Η Κίνα έχει μεγάλο αιρθμό προικισμένων προσώπων, ικανών να πάρουν τη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν», συνέχισε. Ανέφερε ως παράδειγμα τον Ζου Μιν, τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ο οποίος έγινε στη συνέχεια ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου