Δύο ημέρες μετά την φονική έκρηξη στη Ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού συνεχίζονται αυξάνοντας όλο και πιο πολύ την ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην πορεία του τουρισμού το τραγικό αυτό συμβάν.
Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, η Κύπρος πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει και τις οικονομικές συνέπειες που επιφέρει το τραγικό συμβάν εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της στη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της έκρηξης που κατάστρεψε τον καινούργιο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό και σε μεγάλο μέρος της Κύπρου σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κατεστραμμένος, ενώ η αρχή Ηλεκτρισμού έκανε έκκληση στους πολίτες να μη θέσουν σε λειτουργία κλιματιστικά, την ώρα που το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Λευκωσία.
Κύριο πλήγμα ενδέχεται να δεχθεί και η υπόλοιπη βιομηχανία που στηρίζει τη λειτουργία της στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την παραγωγή και διάθεση «ευαίσθητων» προϊόντων, όπως τρόφιμα, γάλα, τυριά και παράγωγα είδη, βρίσκονται αντιμέτωπες με το χειρότερό τους εφιάλτη.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εκτιμά ότι αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό. Επισημαίνει όμως ότι ο δανεισμός της ΑΗΚ δεν μετρά στο έλλειμμα του Κράτους.
Σοβαρός προβληματισμός ως προς τις επιπτώσεις στην οικονομία καταγράφεται και ανάμεσα στα τραπεζικά επιτελεία. Προβληματίζονται έντονα για την κατάσταση που δημιουργείται στον επιχειρηματικό κόσμο.
Χαρακτηριστικό πάντως του αντίκτυπου που είχε το συμβάν στην Κύπρο είναι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ, «βυθίστηκε» από τη Δευτέρα και μετά...
Όλοι τώρα αναζητούν τις ευθύνες που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία. Σύμφωνα με συγγενείς των θυμάτων και επίσημα έγγραφα, Κύπριοι αξιωματικοί ανησυχούσαν για την επικινδυνότητα του κατασχεθέντος φορτίου εκρηκτικών από το Ιράν το 2009. Το φορτίο είχε προορισμό τη Συρία. Συγγενείς υποστηρίζουν ότι οι προειδοποιήσεις των αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια της έκρηξης, δεν εισακούστηκαν.
Την ίδια ώρα, κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν πως οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης δεν περιορίζονται μόνο στον παραιτηθέντα υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά επεκτείνονται τόσο στον υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού, αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.
Πάντως, αποφάσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή των ερευνών για την τραγωδία στη ναυτική βάση στο Ζύγι, αναμένεται να λάβει στη συνεδρίαση της Πέμπτης το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε το απόγευμα συνάντηση με τον γενικό και τον βοηθό γενικό εισαγγελέα για να τους συμβουλευτεί σε σχέση με το χειρισμό της διερεύνησης της τραγωδίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου ο γενικός εισαγγελέας έχει συμβουλεύσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η μόνη διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα σε σχέση με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και που προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι η διερεύνηση του θέματος από την αστυνομία υπό την άμεση εποπτεία του γενικού εισαγγελέα.
Πέραν της ποινικής διερεύνησης ο πρόεδρος Χριστόφιας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το διορισμό ερευνητικής επιτροπής με βάση τον περί ερευνητικών επιτροπών Νόμο, με οδηγίες την ταχύτατη διερεύνηση όλων ανεξαιρέτως των πτυχών του θέματος και την απόδοση των όποιων πιθανών ευθυνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου