Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

"ΝΑΙ" ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣΗ



Ρεπορτάζ : Γιώργος Πίκουλας
(από το Έθνος)
Θετικός ο πρωθυπουργός για σχήμα με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και εκλογές αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας. Υπηρεσιακή κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση και εκλογές εντός το πολύ 6 εβδομάδων ζήτησε ο Αντ. Σαμαρά. Την...
άμεση έναρξη συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε με έμφαση ότι "ενδεχόμενη παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα έωλη". Ο Γ. Παπανδρέου -ενώπιον μόνο των βουλευτών της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αφού είχε προηγηθεί η αποχώρηση της ΝΔ (η οποία ωστόσο θα επανέλθει στην αποψινή ψηφοφορία)-, τόνισε με έμφαση ότι "δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα μου, δεν με ενδιαφέρει να επανεκλεγώ, μόνο να σώσουμε την πατρίδα, ας κάτσουμε να συζητήσουμε με τον κ. Σαμαρά".

Χαιρέτισε την πρόθεση της ΝΔ να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, επισημαίνοντας ότι "έγινε ένα μεγάλο πολιτικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση", ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα στις εκλογές. Οσο για το ενδεχόμενο παραίτησής της κυβέρνησης, ανέφερε ότι "η παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα έωλη. Εγώ καλώ και τώρα τον κ. Σαμαρά να επιστρέψει στη συζήτηση και να πει ό,τι έχει να πει. Χαιρετίζουμε τη νέα αυτή περίοδο πολιτικής συνεργασίας. Γι' αυτό και ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης", υποστήριξε.
Νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε υψηλούς τόνους κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι "η κυβέρνησή του έχει αποτύχει" και ζητώντας να γίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα "περάσει" τη νέα δανειακή σύμβαση και εντός το πολύ 6 εβδομάδων να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. "Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ζήτησα την παραίτησή του, όχι να συγκυβερνήσουμε", σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός "λέει ψέματα και εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του".
Βολές Σαμαρά
Ο επικεφαλής της ΝΔ ανέφερε ότι "ο κ. Παπανδρέου φάνηκε πρόθυμος να το αποσύρει το δημοψήφισμα, με τον εξής απίστευτο ισχυρισμό: ότι όλα αυτά τα έκανε, λέει, για να εξασφαλίσει τη συμφωνία Σαμαρά. Ισχυρίστηκε, στις Κάνες, ότι ''αν υπήρχε συναίνεση δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα''. Και προφανώς τώρα που υπάρχει δήθεν "συναίνεση" -τόσα κατάλαβε- απέσυρε το δημοψήφισμα". Αναρωτήθηκε δε "αν ο κ. Παπανδρέου κόντεψε να διαλύσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, το ευρώ, τα διεθνή χρηματιστήρια και το ίδιο το κόμμα του, για να εκβιάσει απλώς εμένα και τον ελληνικό λαό".
Αμέσως πήρε τον λόγο και απάντησε στον Αντ. Σαμαρά ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι το συναινετικό κλίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε πολύ λίγο, ενώ δήλωσε "κουρασμένος" από τη στάση της ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι "ο κ. Σαμαράς ήρθε μετανιωμένος για τη δήλωση που έκανε πριν λίγες ώρες" και συμπλήρωσε ότι ελπίζει και εύχεται οι βουλευτές της ΝΔ να επανέλθουν έως το τέλος της διαδικασίας στην αίθουσα "για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο της συναινετικής και υπεύθυνης πορείας της χώρας".
Αλ. Παπαρήγα
Υπηρεσιακή και εκλογές
Βολές και προς τα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας ότι "δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ψηφίσετε πρώτα τη δανειακή σύμβαση και μετά να πάτε σε εκλογές". Οπως σημείωσε, πρέπει να υπάρξει λαϊκή και εργατική πλειοψηφία με κοινό ορίζοντα και κατήγγειλε τον φόβο του ευρωμονόδρομου που καλλιεργείται στον λαό. "Υπάρχουν σήμερα και οι νοσταλγοί του Μανιαδάκη και του Μεταξά, αλλά σήμερα υπάρχει και η σύγχρονη τρομοκρατία", επέμεινε η κ. Παπαρήγα και ζήτησε και πάλι "υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών και τίποτε άλλο".
Γ. Καρατζαφέρης
Οι καιροί ου μενετοί
Ιδιαίτερα σιβυλλικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κατηγορώντας Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά ότι με τη στάση τους κινούνται στον αστερισμό της παράνοιας.
"Σήμερα σεβόμενος την ιστορία αυτής της αίθουσας, την κρισιμότητα της κατάστασης και τους βαλλόμενους πολίτες, θα περιοριστώ σε δύο φράσεις: δώσατε κ. Παπανδρέου και κ. Σαμαρά την απόλυτη βεβαιότητα στον ελληνικό λαό ότι κινείστε στον αστερισμό της παράνοιας". Και συνέχισε: "Επικοινωνήστε με τη λογική. Στηρίξτε τους Ελληνες. Δώστε ελπίδα στον ελληνικό λαό. Σώστε την Ελλάδα. Οι καιροί ου μενετοί. Τίποτα περισσότερο".
Αλ. Τσίπρας
Σταματήστε το θέατρο
Να σταματήσουν να παίζουν θέατρο στις πλάτες του ελληνικού λαού κάλεσε τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε τις χθεσινές εξελίξεις ως μια "σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία", λέγοντας ότι αυτά που έγιναν "δεν τιμούν ούτε τη δημοκρατία ούτε τη χώρα, όταν μάλιστα εκείνη απειλείται με στέρηση της εθνικής της κυριαρχίας". Κατηγόρησε δε τον Γ. Παπανδρέου ότι προχώρησε σε έναν ελιγμό λέγοντας ότι μπορεί να φύγει για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης και να κάτσει πάνω σε αυτήν. "Αυτά τα κολπάκια και οι μπλόφες δεν αιφνιδιάζουν κανέναν" είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ζητάει συνευθύνη από τον Α. Σαμαρά.
ΝΤΟΡΑ
Υστατη ευκαιρία
Ως ύστατη ευκαιρία για τη χώρα ώστε να διασφαλίσει τα χρήματα που θα αποτελέσουν τον αναπτυξιακό μοχλό και θα εξασφαλίσουν τους μισθούς και τις συντάξεις χαρακτήρισε τη χθες η Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη είπε πως αν δεν επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων "εμείς οι 300 θα είμαστε υπόλογοι στην Ιστορία", σημειώνοντας ότι "είναι αδύνατον να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Γ. Παπανδρέου συμμετέχοντα σε αυτήν". Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να δρομολογηθούν εξελίξεις σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου