Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους σκιάζει τις αγορές



Η κρίση χρέους που εξαπλώνεται πλέον στην Ευρώπη με ρυθμούς κατά πολύ ταχύτερους των αντιδράσεων των πολιτικών και η σαφής αδυναμία ακόμα και των πιο ισχυρών οικονομιών να αντιδράσουν απέναντι στις κατά κύματα επιθέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων βυθίζουν ξανά τις αγορές και πολλαπλασιάζουν τους φόβους για μια νέα, παγκόσμια ύφεση.

Το κλείσιμο της Wall σε χαμηλά ημέρας, με τον Dow Jones να υποχωρεί εκ νέου κάτω από τις 12.000 μονάδες, η προειδοποίηση της Fitch για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι αμερικανικές τράπεζες από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού των χωρών μελών της Ευρωζώνης, η εκτίναξη του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, κυρίως όμως οι αγωνιώδεις εκκλήσεις κορυφαίων αναλυτών για το νέο «θύμα» της κρίσης χρέους που πέρασε από την Ελλάδα στην Ιταλία και τώρα χτυπά την πόρτα της Ισπανίας, συνθέτουν ένα «παζλ» τρόμου....


Η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει και πάλι από τον έλεγχο των πολιτικών ταγών της Γηραιάς Ηπείρου, τα spreads Iταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Αυστρίας, Βελγίου, ακόμα και της Ολλανδίας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ουσιαστικά η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων υφίσταται μαζικό ξεπούλημα. Πλην Γερμανίας που όμως – αν πιστέψουμε κάποιες αναλύσεις αλλά και τις προειδοποιήσεις του κυρίου Γιούνκερ (!) – σύντομα θα πάρει σειρά…

Αναλυτικότερα, η Wall κινήθηκε και πάλι σε ευρωπαϊκό ρυθμό, με τις εξελίξεις να «γράφονται» από τις νέες πιέσεις στα spread όχι μόνο των περιφερειακών χωρών αλλά και των ισχυρών κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Οι Αμερικανοί επενδυτές εκτιμούν πλέον πως η μετάσταση του ιού της κρίσης χρέους αργά ή γρήγορα θα καλύψει όλη την Ευρώπη και δεν αναλαμβάνουν ρίσκο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως αργά το απόγευμα της Τετάρτης ανακινήθηκε θέμα με τις ανοικτές θέσεις των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών στα ομόλογα αλλά κυρίως στα cds των ευρωπαϊκών κρατών. Κι απάντηση δεν δόθηκε …

Την ίδια ώρα κορυφαίοι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Εντός των ερχόμενων μηνών είναι ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ιταλίας και της Ισπανίας» προειδοποιεί ο κύριος W. Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup.

«Ξεχάστε την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Ισπανία είναι η επόμενη στην ατζέντα και για πολλούς λόγους η κατάστασή της είναι πιο ανησυχητική από εκείνη της Ιταλίας» συμπληρώνει και η ομόλογός του στην Roubini Global Economics κυρία Megan Greene.

Ανάλογες εκτιμήσεις κάνουν και οι αναλυτές της Nomura ενώ αργά το βράδυ ο κύριος Franco Passacantando, στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας, δήλωνε σε συνέδριο πως «η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών όσον αφορά στη ρευστότητα είναι δύσκολη, με αρκετές τράπεζες της χώρας να έχουν ήδη ελλείμματα»!

Με αυτά τα δεδομένα ήταν μάλλον απρόσμενη η συγκρατημένη αντίδραση των ευρωαγορών, με τον FTSE στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 0,15% στις 5.509 μονάδες, τον  DAX στη Φρανκφούρτη στο -0,33% και στις 5.913 μονάδες και τον CAC στο Παρίσι να ενισχύεται κατά 0,52% στις 3.065 μονάδες.

Στη Wall o Dow Jones υποχώρησε κατά 1,58% στις 11.906 μονάδες, ο Nasdaq στο -1,73% στις 2.640 μονάδες και ο S&P στο -1,66% στις 1.237 μονάδες.

Στην Αθήνα τέλος η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν νέα βουτιά και τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο του 1993!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου