Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα»



Την πρώτη συνάντηση του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα είχαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος.
Αντικείμενο των συζητήσεων που ουσιαστικά αποτελούν και την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών της ήταν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στη βάση της εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και ειδικότερα το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως πριν την άφιξή του στην Αθήνα ο κύριος Νταλάρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών όσον αφορά στους όρους του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων....

Ο κύριος Νταλάρα επιμένει στον καθορισμό των επιτοκίων και της διάρκειας των νέων ομολόγων κατά τρόπο ώστε οι «καθαρές ζημιές» για τους ομολογιούχους να περιοριστούν κατά το δυνατόν «πιο κοντά» στο 50%. Ο επικεφαλής του IIF τονίζει χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών καθώς δύσκολα οι τράπεζες θα δεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία που στην πράξη θα οδηγούσε σε απώλειες άνω του 50% με 55% της καθαρής αξίας των θέσεών τους.

Πρακτικά λοιπόν ο κύριος Νταλάρα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με δύο προτάσεις – προσεγγίσεις:
Η πρώτη επιλογή αφορά στα νέα ομόλογα τα οποία θα εκδοθούν με αρχικό κεφάλαιο ίσο του 50% των ομολόγων που θα ανταλλαχθούν. Τα νέα ομόλογα με τη σειρά τους θα έχουν την εγγύηση ομολόγων του EFSF αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ. Τα νέα ομόλογα θα έχουν απόδοση μεταξύ 5,5% και 7,5% και διάρκεια ωρίμανσης πιθανότατα 20 με 22 χρόνια.
Η δεύτερη επιλογή, αφορά καθαρά στις ελληνικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, περιλαμβάνει κούρεμα 37% και ανταλλαγή με νέα 15ετή ομόλογα με μέσο κουπόνι 8%, χωρίς εγγύηση.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά τώρα ξεκινούν και αναμένεται νέα συνάντηση στη Φρανκφούρτη με τους επικεφαλής μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου