Τα τελευταία δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν μετά το ΕΚΟΦΙΝ και το ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ της Δευτέρας εξετάζουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, μετά και την προηγηθείσα συνάντηση του τελευταίου με τους ελεγκτές της Τρόικας.
Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητούν την κατάλληλη στρατηγική, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεφύγει από τη μέγγενη του χρέους και των νέων εισπρακτικών μέτρων. Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η σύνοδος κορυφής στις 30 Ιανουαρίου....
Σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή η εμπλοκή στο PSI προκλήθηκε από την άρνηση του ΔΝΤ να βάλει άλλα λεφτά στην Ευρώπη.
Οπότε, μένουν η Γερμανία και η Ελλάδα. Δεδομένου ότι το Βερολίνο δε φημίζεται για τη γενναιοδωρία του, η ουσία είναι πως η κυβέρνηση θα βρεθεί ξανά σε κλοιό πιέσεων για νέα μέτρα. Αλλιώς, θα πρέπει να διακινδυνεύσει μία μη εθελοντική λύση στο «κούρεμα» του χρέους. Με την ενεργοποίηση των ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής.
Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε εμφανιστεί εκ νέου αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο "κούρεμα", ενώ το μεσημέρι ο Επίτροπος Οικονομικών κ. Όλι Ρεν είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής των ομολογιούχων στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Διαβάστε εδώ και εδώ τα σχετικά ρεπορτάζ.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Για την Αθήνα οι επιλογές είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Καθώς πέραν των κοινωνικών αντοχών που έχουν εξαντληθεί, έχει αποδειχθεί πως η συνεχής λήψη μέτρων βυθίζει την οικονομία όλο και περισσότερο στην ύφεση. Αποτέλεσμα είναι παρά το «κούρεμα» η πρόβλεψη για το χρέος να διαμορφώνεται στο 150% το 2020.
«Το βασικό είναι να έχει κανείς ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα 8 χρόνια μέχρι το 2020 και μετά από αυτό» επισήμανε, μιλώντας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρέπει να διαμορφωθεί μια κατάσταση ασφάλειας και βεβαιότητας στην Ελλάδα, για να λειτουργήσει και η ελληνική οικονομία, να προσελκυσθούν ξένοι επενδυτές, να προχωρήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, να γυρίσουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ανασχεθεί η ύφεση και έτσι να έχουμε και ένα καλύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Ακολουθεί η νέα δανειακή σύμβαση. Το κρίσιμο στοιχείο για το νέο πρόγραμμα είναι οι πολιτικές δεσμεύσεις, δηλαδή η επιβεβαίωση της βούλησης της χώρας να αναλάβει τις δεσμεύσεις και να μπορεί να τις φέρει εις πέρας. «Άρα, πρέπει να ληφθούν δεσμεύσεις που αφορούν και την τρέχουσα περίοδο και την περίοδο μετά τις εκλογές, την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα» διεμήνυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Θα υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις όλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Για όλα αυτά τα θέματα θα ενημερωθούν τα ερχόμενα 24ώρα το υπουργικό συμβούλιο και η Βουλή ενώ δεν αποκλείονται και νέες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου