''Σε μια χώρα όπου κανείς πια δεν ξέρει που να στραφεί, ακόμα και η τέχνη της αγιογραφίας δεν είναι επικερδής'', γράφει η Le Monde σε ένα εκτενές αφιέρωμά της στους Έλληνες άστεγους.
Από τον Σεπτέμβριο, ο Λεωνίδας (ή Léon) είναι στο δρόμο. Όπως και πολλοί άλλοι άστεγοι είχε αρκετές ζωές. Αυτός ο Έλληνας από την Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε κοντά παπάδες, όπου και έμαθε γαλλικά, εργάστηκε στον τουρισμό και σε μια εταιρεία εξαγωγών.
Έπειτα από είκοσι χρόνια επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη: τις καλές τέχνες, που σπούδασε στην Αγγλία. Έτσι έγινε ένας ζωγράφος εικόνων, το 1991...
''Είχα πολλές παραγγελίες από ιδιώτες, επιχειρήσεις και παραρτήματα εκκλησιών, όπου πωλούν θρησκευτικά αντικείμενα. Δούλευα έως δεκαεπτά ώρες την ημέρα. Από το 2009 η δουλειά μειώθηκε. Και το καλοκαίρι του 2011 ήρθε η καταστροφή. Δεν έβγαζα περισσότερα από 60 ευρώ το μήνα. Και στις 30 Σεπτεμβρίου, βρέθηκα στο δρόμο", λέει στην Le Monde ο Λεωνίδας.
Δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά το ενοίκιό του: 280 ευρώ για δύο δωμάτια και 200 ευρώ για το στούντιό του.
Ο 64χρονος, μένει πλέον στο Πεδίον του Άρεως, στο πάρκο, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
''Ο Λεωνίδας είναι σύμβολο της νέας γενιάς των Ελλήνων αστέγων'', τονίζει το δημοσίευμα της Le Monde. ''Αυτών που παλιότερα είχαν ένα κοινωνικό επίπεδο και εξαιτίας της κρίσης βρέθηκαν στον δρόμο''.
Η άνοδος του αριθμού των αστέγων στην Ελλάδα αγγίζει το 25%, με 20,000 περίπου ανθρώπους σε όλην τη χώρα.
Και όπως καταλήγει το άρθρο οι Έλληνες έχουν αποκτήσει μεγάλη ευαισθησία πλέον στο θέμα των άστεγων, καθώς έχουν αυξηθεί οι συνεισφορές και η αλληλεγγύη υπέρ των συνανθρώπων μας, κάτι που τονίζει και η Άντα Αλαμάνου, από την μη κυβερνητική οργάνωση ''Κλίμακα''..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου