Ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την έξοδο από την κυβέρνηση και ενώ βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός και της προεδρίας του κόμματος αποφάσισε να τα βάλει με τις τράπεζες, θέτοντας ωστόσο σε κίνδυνο τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, σήκωσε την …παντιέρα κατά των τραπεζών, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η ενίσχυσή τους να γίνει χωρίς την έκδοση κοινών μετοχών υπέρ του Δημοσίου, πράγμα που ουσιαστικά οδηγεί στην κρατικοποίησή τους, την οποία όμως έχει αποκηρύξει κατηγορηματικά η Τρόικα...
“Θα επιμείνουμε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα σε αυτό το θέμα, είναι δέσμευσή μας προς τον λαό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλιστα για μία ακόμη φορά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις του με τα συμφέροντα. «Δεν έχω προσωπικά με κανέναν, αλλά μαριονέτα δεν ήμουν και δε θα γίνω» είπε και δήλωσε πως μετάνιωσε που δεν προχώρησε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Έτσι, και ενώ οι διαπραγματεύσεις Τρόικας με την κυβέρνηση Παπαδήμου βρίσκονται σε οριακό σημείο, με αφορμή τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προστίθεται ένα νέο αγκάθι, το οποίο θα απασχολήσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε πως “η κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την μέθοδο που θα επιλεγεί αναφορικά με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των κοινών μετοχών “όπως δήλωσε και νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ”, προσθέτοντας πάντως με νόημα ότι επ’ αυτού καλούνται να αποφασίσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και να πείσουν τους εταίρους ότι αυτή είναι η σωστή λύση – κάτι που θα κριθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έως την Κυριακή.
Ανάλογη και με …φανατισμό άποψη υποστήριξε το πρωί και ο κ. Χάρης Καστανίδης, ενώ ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο μίλησε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αίσθηση, καθώς νωρίς το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με εργαλεία που δεν εξασφαλίζουν το δικαίωμα ψήφου υπέρ του δημοσίου.
Ειδικότερα, ο κ. Σαχινίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ένα κείμενο, το οποίο έχει κυκλοφορήσει από την πλευρά της τρόικας, το οποίο θέτει ως ζήτημα προς συζήτηση όχι την χρήση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αλλά προτείνει τη χρήση νέων εργαλείων τα οποία μπορούν να δώσουν το δικαίωμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής
Σταθερότητας να έχει αυτά τα εργαλεία τα οποία ενδεχομένως να είναι ομόλογα μετατρέψιμα χωρίς δικαίωμα ψήφου και με τα οποία θα μπορέσει το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» και πρόσθεσε ότι «αυτό όμως είναι θέμα προς διαπραγμάτευση».
Βέβαια, ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται και βρίσκονται σε εξέλιξη… η κυβέρνηση δεν έχει ενδώσει, διαπραγματεύεται έχοντας όμως πάντοτε στο νου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και να πετύχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκτησης από τα χρήματα τα οποία θα διαθέσουμε για την κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος».
Από την άλλη ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «έχουμε το δόγμα : όταν υπάρχουν κέρδη, ιδιωτικοποιούνται και όταν υπάρχουν ζημιές, κοινωνικοποιούνται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου