Η σύσκεψη της Δευτέρας ξεκίνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προτείνει κυβέρνηση προσωπικοτήτων με αντιμνημονιακό πρωθυπουργό από την Αριστερά
, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ που ειχε μεταδώσει νωρίτερα (δες εδώ ) το protothema.gr
Ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε λέγοντας ότι οι προσωπικότητες θα πρέπει να είναι πολιτικές. Πράσινο φως άναψε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αλλά ο Φώτης Κουβέλης έθεσε και πάλι την προϋπόθεση της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον Κάρολο Παπούλια να συγκαλέσει νέα σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν και τα άλλα κόμματα της αριστεράς. "Ναι" είπε και ο Αντώνης Σαμαράς που ζήτησε να κληθούν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Έτσι η χώρα θα έχει μία ακόμη ευκαιρία για να αποφύγει την πολιτική αστάθεια.
Τα πραγματικά περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης, όμως, είναι ελάχιστα. Όλα δείχνουν ότι σήμερα θα κορυφωθούν οι πιέσεις από και προς όλες τις πλευρές, καθώς το ζητούμενο είναι μία τέτοια κυβέρνηση να στηριχτεί τουλάχιστον από τέσσερα κόμματα.
Η σύσκεψη της Δευτέρας
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο κράτησε λιγότερο από μια ώρα
Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν βρήκαν λύση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όλους του αρχηγούς, πλην Νίκου Μιχαλολιάκου, σε νέα σύσκεψη σήμερα Τρίτη στις 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά θετικά στην πρόσκληση για συμμετοχή καθώς αφορά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν είναι επιλεκτική, όπως η σημερινή.
Λίγο μετά τη συνάντηση, ο Αντώνης Σαμαράς, έξω από τα γραφεία της Συγγρού γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να διερευνηθεί και η πρόταση που είχε υποβάλλει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος, η οποία βασιζόταν σε συγκυβέρνηση με άξονα επτά προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η λογιστική διερεύνηση του χρέους.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια τέτοια εξέλιξη. Με νεώτερη δήλωσή του, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η πρότασή του ισχύει, ωστόσο δήλωσε διατεθειμένος να δώσει ανοχή, εφόσον συντρέχουν εθνικοί λόγοι, όπως ο κίνδυνος χρεοκοπίας και η έξοδος από το ευρώ, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η απειλή της εθνικής κυριαρχίας, κυβέρνηση με συγκεκριμένη διάρκεια.
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στηρίζουμε, ως λύση ανάγκης, μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων».
Προσδιόρισε όμως ως ελάχιστη κυβερνητική βάση τη στήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.
Video Platform Video Management Video Solutions Video Player {SEO} Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος και τόνισε ότι πρότεινε τη διεξαγωγή νέας σύσκεψης την Τρίτη προκειμένου όλα τα κόμματα να λάβουν τις ευθύνες τους.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά τη συνάντηση τόνισε ότι θα ήταν «ήττα της πολιτικής μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων τεχνοκρατών», ωστόσο, όπως είπε, και σε μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ
«Εκείνο που χρειάζεται είναι η οικουμενική κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή στην άποψή της» επανέλαβε χαρακτηριστικά ο κ. Φώτης Κουβέλης.
Την ίδια ώρα πληροφορίες τις οποίες διέψευσε ο Πάνος Καμμένος, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», θα στηρίξει μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων αν συντρέχουν τρεις λόγοι. – Αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. – Αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.- Αν υπάρχει εθνικός κίνδυνος. Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου