Την τραγική κατάσταση της χώρας με τους πλέον δραματικούς τόνους περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντάς τους τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να τους αναδείξει την επιτακτική ανάγκη να κυβερνηθεί άμεσα η χώρα.
Όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κάρολος Παπούλιας φαίνεται πως είχε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Λούκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιθώργο Προβόπουλο με τις εισηγήσερις των τριών παραγόντων να συνηγορούν στο ότι «η παράταση της πολιτικής αστάθειας επιφέρει μοιραίες συνέπειες».
Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, ο κ. Παπούλια κάνει δραματική έκκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς επισημαίνοντας ότι « ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως.» και εξηγώντας ότι «έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ακυβερνησία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική ασφάλεια του ελληνικού λαού και την ίδια την εθνική μας υπόσταση».
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «Έχω ενημερωθεί τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από τον Υπουργό Οικονομικών για την ταμειακή κατάσταση της χώρας και για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εάν συνεχιστούν οι αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες λόγω της ανασφάλειας που γεννά στους πολίτες η πολιτική κατάσταση».
Επιπροσθέτως, ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» μετά και τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπαί και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς για την «εικόνα των ευρωπαϊκών και οικονομικών δεδομένων» εξηγώντας « ότι έχουμε καθήκον να συμφωνήσουμε». Είναι ενδεικτικά τα λόγια του Προέδρου που είπε: «Με πήρε, όπως σας είπα, και μίλησα τηλεφωνικά με τον Ρομπέι, ο οποίος είναι ανήσυχος και μεταφέρει ακριβώς την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη πού πάει αυτή η ακυβέρνητη Ελλάδα». Επισήμανε ότι «Οι διαφορές των θέσεών σας είναι μικρές και ασήμαντες σε σύγκριση με το χρέος σας απέναντι στην πατρίδα» ενώ περιγράφοντας τις θέσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «Πιστεύω ότι οι τοποθετήσεις αυτές και των τριών Κομμάτων είναι συμβατές μεταξύ τους και άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία τουλάχιστον μεταξύ των τριών εντολοδόχων κομμάτων και ίσως και με κάποια από τα υπόλοιπα, όπως θα διερευνήσω στις συζητήσεις με τους Προέδρους τους. Εξάλλου στην Ευρώπη και μετά τις ελληνικές εκλογές και την επικράτηση του κ. Ολάντ, αρχίζει να διαμορφώνεται ένα νέο κλίμα και θα είναι κρίμα η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα να μη μας επιτρέψει να το εκμεταλλευτούμε»
Αντώνης Σαμαράς «Απαιτείται από όλους να βάλουμε νερό στο κρασί μας»
Την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση «πάση θυσία» επισήμανε ο κ. Αντώνης Σαμαράς εξηγώντας ότι «ο καθένας από εμάς θα πρέπει να βάλει και λίγο νερό στο κρασί του, λίγο ή πολύ. Πάντως κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου να πετύχουμε αυτό το οποίο κατ’ εμέ αποτελεί το σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού, όπου είναι και εντολή του, δηλαδή να συνεργαστούμε ώστε να υπάρξει κυβέρνηση». Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι την συμμετοχή ή την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ «τη θέλω με την εξής λογική: Ζητώ μία ισχυρή δέσμευση διάρκειας, κύριε Πρόεδρε. Διαφορετικά θα μπούμε σε μία μόνιμη προεκλογική ψυχολογία με τους κινδύνους των καταθέσεων, όπως σωστά τους φωτογραφίζει και τους περιγράφει και ο Πρωθυπουργός, με μία προσωρινότητα η οποία ποτέ στην Ελλάδα δεν βοήθησε στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης». Επιπροσθέτως έθεσε την ανάγκη «να υπάρχει αλλαγή πολιτικής με μία επαναδιαπραγμάτευση, πάντοτε όμως με την παραμονή της χώρας στο ευρώ» ενώ σημείωσε ότι ως αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι διατεθειμένος να κάνει «τη μέγιστη δυνατή παραχώρηση, ακριβώς για να φανεί ότι εμείς πρώτοι κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει για να πετύχουμε μία τέτοια συμφωνία». Εξήγησε πως «αν δεν γίνεται όλοι μαζί να συνεννοηθούμε τότε να δοθεί η ανοχή μας στους υπόλοιπους για να κάνουν τη δική τους κυβέρνηση, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση του ευρώ. Εάν κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, είπαμε ότι θα ήταν δυνατή η συνεργασία Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. προς την κατεύθυνση αυτή ή έστω οι τρεις μαζί και ο κ. Καμμένος ακόμη εάν ήθελε, με τη δική μας ανοχή. Ή να είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ».
Παράλληλα εξήγησε ότι για να «υπακούσει» το κράτος σε μία κυβέρνηση που έχει ανάγκη να πάρει ισχυρές και δύσκολες αποφάσεις χρειάζεται τουλάχιστον ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές.
Αλέξης Τσίπρας «οι εκλογές δεν είναι εθνική καταστροφή»
Την άποψη ότι νέες εκλογές δεν θα επιφέρουν «εθνική καταστροφή» εξέφρασε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην αρχική του τοποθέτηση κατά την διάρκεια της κρίσιμης σύσκεψης υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξηγώντας ότι εφόσον «δεν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε κυβερνητικό σχήμα, εμείς θεωρούμε ότι η κρίση του λαού και η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι εθνική καταστροφή». Ο διάλογος που ακολούθησε με τον κ. Παπούλια είναι ενδεικτικός :
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Είστε υπέρ των εκλογών, δηλαδή.
ΑΛΕΞIOΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Μη διαστρεβλώνετε αυτά που λέω. Λέμε ότι η κρίση του λαού και η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι εθνική καταστροφή. Όλα τα επιμέρους…
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Με συγχωρείτε, να το διατυπώσω όπως το κατάλαβα. Άρα, μπορούμε να πάμε σε γενικές εκλογές.
ΑΛΕΞIOΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Σας είπα ότι αν διαπιστώσετε πως δεν υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης κυβέρνησης -νομίζω ότι ήμουν σαφής σε όλα όσα είπα πιο πριν- θεωρούμε ότι η κρίση του λαού και η λαϊκή ετυμηγορία δεν εγκυμονεί κινδύνους καταστροφής. Οι χειρισμοί εγκυμονούν κινδύνους καταστροφής».
Διευκρινίζοντας ακόμα περισσότερο τις θέσεις του εξήγησε ότι - αν και ο πρωθυπουργός στο σημείωμά του «ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος» - «ο κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος» δεν ανακαλύφθηκε στις 7 του Μάη» και σημείωσε ότι ήδη «εχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα 73,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται η λαϊκή κρίση, η λαϊκή ετυμηγορία».
Παράλληλα, υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά ότι αυτός ήταν που προεκλογικά μιλούσε για επαναληπτικές εκλογές. Ο διάλογος όπως εξελίχθηκε είναι ο εξής :
Τσίπρας : «… ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις του είχε καταστήσει σαφές ότι αν δεν πάρει την αυτοδυναμία, θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές. Δεν ήταν γνωστά αυτά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όταν κατέθετε αυτή την καθ’ όλα σεβαστή θέση και στάση στην κρίση του ελληνικού λαού;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Τώρα όμως έχει δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό.
ΑΛΕΞIOΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Βεβαίως, αλλά το νέο σκηνικό δεν έχει αλλάξει ούτε τη ροή ούτε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, τα οποία είναι γνωστά».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ότι «Στη βάση των προγραμματικών δεσμεύσεων που καταθέσαμε στον ελληνικό λαό πριν από τις εκλογές και στη βάση της μεγάλης και αδήριτης ανάγκης να εξασφαλίσουμε βιώσιμο μέλλον για τον ελληνικό λαό, θεωρούμε ότι το βιώσιμο μέλλον δεν εξασφαλίζεται με τη συνέχεια του προγράμματος της εσωτερικής υποτίμησης».
Εμείς πάντα εκτιμούσαμε ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο, εκεί όπου η χώρα είναι ισότιμο μέλος...
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Με την Ευρώπη.
ΑΛΕΞIOΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): ...περιθώρια που δεν αξιοποιήσαμε. Δικαιωθήκαμε ως προς αυτό και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Ευάγγελος Βενιζέλος «η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση για το κοινωνικό και πολιτικό εύρος υποστήριξης»
Την ανάγκη συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα ανέδειξε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγώντας ότι τίθεται ως βασική «προϋπόθεση για το εύρος υποστήριξης, το κοινωνικό και πολιτικό εύρος υποστήριξης και την αποτελεσματικότητα και τη νομιμοποίηση. Το θέμα μας δεν είναι να αναδείξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι να τον καταστήσουμε κατά το μέγεθος της ευθύνης του και της εντολής που έλαβε από τον ελληνικό λαό συμμέτοχο σε μία πανεθνική προσπάθεια». Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τόσο τις προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες όσο και αυτές που διαμορφώθηκαν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι όλες «σκοντάφτουν» στην άρνηση συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα απαντώντας στην ένσταση του κ. Τσίπρα περί κοινοβουλευτικής ικανότητας σχηματισμού κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «Το «168» (σ.σ. βουλευτές) δεν σημαίνει τίποτα. Το «168» είναι ένα κοινοβουλευτικό άθροισμα χωρίς –κατά τη γνώμη μας- επαρκή νομιμοποίηση υπό την έννοια ότι δεν μπορεί. , όταν έχουμε μια αλλαγή των συσχετισμών, να μην αποτυπώνεται στη διαχείριση της ευθύνης της χώρας το νέο μέγεθος των κομμάτων. Όταν μεγαλώνει το εκλογικό μέγεθος και το κοινοβουλευτικό μέγεθος ενός κόμματος, μεγαλώνει και το ποσοστό εθνικής ευθύνης για τη διαχείριση της κρίσης» επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι όπου υπάρχουν τρεις και καλούμε έναν τέταρτο. Η συμμετοχή του τέταρτου είναι προϋπόθεση για την κυβέρνηση αυτή, διότι πράγματι υπάρχουν ελάχιστοι κοινοί παρανομαστές, οι οποίοι αναδεικνύονται μέσα από τις τοποθετήσεις των κομμάτων».
Παράλληλα, απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι οι εκλογές δεν είναι καταστροφή είπε «προφανώς οι εκλογές δεν είναι καταστροφή. Αλλά η ακυβερνησία, η έλλειψη σαφούς προσανατολισμού, η αδυναμία της χώρας να λάβει αποφάσεις, όταν έχουμε αυτή την οικονομική και αυτή την ευρωπαϊκή κατάσταση, δημιουργεί –όπως του είπα και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε- μια ευθύνη των τυχηρών, όπως λέμε στα νομικά, στο Ενοχικό Δίκαιο. Ποιος έχει την ευθύνη των τυχηρών; Αν συμβεί κάτι στη χώρα, ποιος ευθύνεται; Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός; Ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών; Έχουμε καιρό για χάσιμο;» συμπληρώνοντας πως «Κατά τη γνώμη μου, δεν βλέπω καιρό για χάσιμο, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια δυναμική, βλέπει δημοσκοπήσεις οι οποίες είναι ευνοϊκές γι’ αυτόν και μπορεί αυτό να είναι ένα δέλεαρ για την επανάληψη των εκλογών. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια συμπεριφορά παλαιάς αντίληψης που δεν συνάδει με τα νέα δεδομένα και κυρίως με το μέγεθος της κρίσης».
Διαβάστε εδώ όλα τα πρακτικά της συνεδρίασης και δείτε τους δραματικούς διαλόγους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου