Τρεις μόλις μήνες πριν κληθεί από τη Δικαιοσύνη να απολογηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η Βίκυ Σταμάτη άρχισε να κλείνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην Ελβετία - και συγκεκριμένα στην τράπεζα UBS. Αυτό προκύπτει από τρεις επιστολές προς τη συγκεκριμένη τράπεζα υπογεγραμμένες από τη σύζυγό του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποίησαν στο σπίτι του ζευγαριού, αλλά και στο γραφείο του πρώην υπουργού οι εισαγγελικές αρχές.
Συγκεκριμένα, η πρώτη επιστολή της Βίκυς Σταμάτη προς τη UBS έχει ημερομηνία 9.1.2012 και με αυτή η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου ζητά από τη UBS να μεταφέρει «οποιαδήποτε πληρωμή» γίνεται σε άλλο λογαριασμό της στην Αθήνα - και συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα.
Δυο μήνες νωρίτερα, στις 23.11.2011, η Βίκυ Σταμάτη ζητά με άλλες δυο επιστολές της προς την ελβετική τράπεζα το κλείσιμο ισάριθμων τραπεζικών λογαριασμών, εκ των οποίων ο ένας διαθέτει υπόλοιπο μόλος 39 ευρώ. Ακόμη, ζητά να μεταφερθεί υπόλοιπο ύψους 407,60 ευρώ που διατηρεί στον άλλον λογαριασμό σε δικηγορικό γραφείο στο Αμβούργο της Γερμανίας.
Ακόμη, στα έγγραφα που κατασχέθηκαν στο γραφείο και στο σπίτι του Α. Τσοχατζόπουλου περιλαμβάνεται και ένα χειρόγραφο σημείωμα του επιχειρηματία Γεωργίου Σαχπατζίδη, για τον οποίο ωστόσο ο πρώην υπουργός είχε αναφέρει στην απολογία του ότι δεν γνώριζε ότι ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας Torcaso. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Σαχπατζίδης έχει εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρείας κατά τις διαδικασίες πώλησης ακινήτων επί της Λ. Κηφισίας στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Επίσης, εντοπίστηκαν έγγραφα του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος που ήλεγξε τους λογαριασμούς της Torcaso. Σύμφωνα με αυτά στις 1.11.1999, 11.1 2000 και στις 7.3.2000 στο λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρείας πιστώθηκαν τρία εμβάσματα ποσού 4.500.000 δολαρίων, 2.000.000 δολαρίων και 1.000.000 δολαρίων. Τα συγκεκριμένα εμβάσματα απεστάλησαν από την Ελβετία με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού που τηρείται στη Morgan Stanley της Ζυρίχης. Ο εντοπισμός των εμβασμάτων αυτών αποτέλεσε, άλλωστε, και την έναρξη των ερευνών που έφεραν στο φως το πάρτι των εκατομμυρίων που, κατά τη Δικαιοσύνη, προέρχεται από μίζες για την υπογραφή δυο εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα υποβρύχια και τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR – M1.
Υπόθεση ΒΒ
Στις σημειώσεις του πρώην υπουργού περιλαμβάνεται χειρόγραφο με αναλυτικά στοιχεία για την offshore Bluebell και τους εκπροσώπους της. Το σημείωμα αυτό κλείνει με την εξής επισήμανση: «Δεν φαίνεται ανάμειξη της Bluebell στα TOR-M1».
Ακόμη σε άλλο σημείωμα που βρέθηκε στο γραφείο του πρώην υπουργού φαίνεται να αναφέρεται και πάλι η εταιρεία ως «ΒΒ». Στο σημείωμα αυτό αναφέρεται σχετικά: «Στο όνομα των ιδιοκτητών της να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες παρέμβασης στις σχετικές τράπεζες!!»…
Το κινητό του Ακη
Την ίδια ώρα, αντιμέτωπος με πειθαρχικές κυρώσεις δεν αποκλείεται να βρεθεί ο πρώην υπουργός μετά το κινητό τηλέφωνο που είχε στην κατοχή του και το οποίο εντόπισαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Η κατοχή κινητού τηλεφώνου στη φυλακή αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και προβλέπει την επιβολή διαφόρων κυρώσεων (από απαγόρευση εργασίας μέχρι και μεταγωγή σε άλλη φυλακή), τις οποίες ο πρώην υπουργός αν τις υποστεί μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας την ακύρωσή τους. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και διαδικασία εσωτερικού ελέγχου για τις τυχόν ευθύνες των υπαλλήλων της φυλακής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου