Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Κάνουν κυβέρνηση με τον ένα ή τον άλλον τρόπο



Με διαφωνίες που μπορούν να ξεπεραστούν ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τρίτης η πρώτη κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην Βουλή προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τριμερής επιτροπή διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει πλήρης σύμπτωση απόψεων», τα μέλη της όμως εκτίμησαν ότι οι διαφωνίες μπορούν να ξεπεραστούν. Επιπροσθέτως, τόνισαν ότι θα ενημερώσουν άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των συζητήσεων ενώ αποφάσισαν να ξανασυνεδριάσουν στη μία το μεσημέρι της Τετάρτης προκειμένου να εξαντλήσουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα διακυβέρνησης.


Πληροφορίες θέλουν η συνέχιση της σύσκεψης να ορίστηκε για το μεσημέρι προκειμένου να έχει προηγηθεί η συνάντηση εργασίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές που εξέλεξε το Κίνημα, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί και στην οποία θα λύσουν τους λογαριασμούς τους ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι κορυφαίοι του κόμματος. (Δείτε εδώ). Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκφράζονται διαφωνίες για το ποια πρόσωπα από το κόμμα θα στελεχώσουν την κυβέρνηση και το θέμα θα ξεκαθαριστεί στην επικείμενη συνάντηση. Εφόσον εκεί υπάρξει μια συμφωνία, η σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που θα απαρτίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό θα ακολουθήσει και θεωρείται βέβαιο πως θα καταλήξει σε οριστική προγραμματική συμφωνία που θα οδηγήσει στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Σε αυτή εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Κουβέλης να χειριστεί το θέμα, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι το κόμμα δεν θα μετέχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση αλλά με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής. (δείτε εδώ)

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, δηλαδή οι κύριοι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαριδης από τη ΝΔ, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου από την Δημοκρατική Αριστερά και Κώστας Σκανδαλίδης και Στέλιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ, καλούνται να συντάξουν το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας.

Ειδικότερα, τα μέλη της άτυπης διακομματικής επιτροπής στην πρώτη τους σύσκεψη συζήτησαν κυρίως οικονομικά, φορολογικά, εργασιακά και ασφάλειας ζητήματα και όπως επισήμαναν κάλυψαν περισσότερο από το 50% της σχετικής ατζέντας.

Με βάση πληροφορίες από συνεργάτη του κ. Σαμαρά, μεταξύ των σημείων που πιθανολογείται συμφωνία, είναι:

-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εντός του τρέχοντος καλοκαιριού

- Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων

-Άμεσή σύνταξη νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

-Ζητήματα αντιμετώπισης λαθρομετανάστευσης

-Ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης εγκληματικότητας

- Όχι άλλη μείωση σε μισθούς

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τον κατώτατο μισθό ούτε για την επαναφορά της μετενέργειας.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι πιθανότατα οι επίσημες ανακοινώσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν ίσως και  αργότερα το μεσημέρι. Από την πλευρά της ΝΔ εξήγησαν ότι οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί ενδεχομένως να «κλειδώσουν» και επίσημα την συμφωνία και να προχωρήσουν τις διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις του συγκεκριμένου άτυπου οργάνου. Παράλληλα, δήλωσαν ικανοποιημένοι από το κλίμα, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης.

Εξίσου αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επισημάνθηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες σε επιμέρους θέματα για τα εργασιακά, για ζητήματα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, λαθρομετανάστευσης και κυρίως για τα κέντρα φιλοξενίας.

Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων θέλουν να παρουσιάσουν ένα πολιτικό πλαίσιο που να είναι πειστικό και προς την ελληνική κοινωνία αλλά και προς το εσωτερικό τους.

Όσον αφορά στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς που θα είναι πρωθυπουργός θα ορίσει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας. Η καταρχήν συζήτηση έχει γίνει και θα αποφευχθούν πρόσωπα που προκαλούν αντιδράσεις στα άλλα κόμματα. Δεν θα είναι πχ από τη ΝΔ πρόσωπα όπως ο κ. Μάκης Βορίδης που δεν συνάδει με τον προοδευτικό χαρακτήρα που θέλει να προσδώσει ο κ. Φώτης Κουβέλης όπως κι από την άλλη πλευρά δεν θα μετέχουν βουλευτές όπως πχ η κ. Μαρία Ρεπούση. Πρόθεσή όλων είναι να καταλήξουν σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, πιθανόν να έχει 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου