Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Χαράσσουν τη γραμμή της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα



Τα εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας θέματα που θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές η νέα κυβέρνηση επεξεργάζεται η τρικομματική επιτροπή στην Βουλή η οποία συνεδρίασε παράλληλα με την συνάντηση  που πραγματοποίησαν ο νέος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς και ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας Βασίλης Ράπανος.

Η δεύτερη διαβούλευση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και τα μέλη της αποφάσισαν να ξανασυνεδριάσουν σήμερα Πέμπτη στις 9.30 το πρωί προκειμένου να έχουν έτοιμο το κείμενο πλαίσιο της δεσμευτικής προγραμματικής συμφωνίας έως την 1 το μεσημέρι ώστε οι 3 πολιτικοί αρχηγοί να το εγκρίνουν και να το υπογράψουν. Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που απομένουν να συζητηθούν είναι αυτά της εξωτερικής πολιτικής και της λαθρομετανάστευσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία επιτελεία συμφώνησαν να διαπραγματευτεί η μετάθεση της λήψης σκληρών δημοσιονομικών μέτρων ύψους 11,5 δις. τα οποία αρχικά είχαν προγραμματιστεί να ψηφιστούν τον ερχόμενο Ιούλιο, για τον επόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Το σκεπτικό της μετάθεσης βασίζεται στο να πραγματοποιηθεί έως το φθινόπωρο σημαντική περιστολή της σπατάλης που εξακολουθεί να παρατηρείται στον δημόσιο τομέα έτσι ώστε να «χαλαρώσει» η λίστα μέτρων. Στόχος να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και να επανέλθει το θέμα της μετενέργειας.

Επιπροσθέτως, απόλυτη συμφωνία υπάρχει στο να προωθηθούν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να γίνει προσπάθεια για επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι βασική προεκλογική δέσμευση και της ΝΔ ήταν ο διπλασιασμός του χρόνου παροχής του συγκεκριμένου επιδόματος.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το μείζον ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί ο ακριβής χρόνος.

Παράλληλα, σύγκλιση επιτυγχάνεται για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε αρκετά θεσμικά ζητήματα όπως: αλλαγή νόμου περι ευθύνης υπουργών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, μείωση επιχορήγησης κομμάτων.

Πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα «αγκάθια» στην «επιχείρηση σύγκλισης» τα οποία όμως δεν φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε ρήξεις.

Ειδικότερα, απόσταση φαίνεται να υπάρχει στο ζήτημα των εργασιακών καθώς το επιτελείο της ΔΗΜΑΡ επιμένει στο να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς.  Ισχυρή επιθυμία των συνεργατών του κ. Κουβέλη στην οποία θα επιμείνουν μέχρι τέλους είναι να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις στην προηγούμενη κατάσταση.  Επιπλέον, αποκλίσεις εντοπίζονται και σε ορισμένα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων καθώς η ΔΗΜΑΡ θέλει ορισμένες επιχειρήσεις να παραμείνουν στον δημόσιο έλεγχο καθώς και στο θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και επιδίωξη των επιτελείων είναι να έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα το βράδυ κείμενο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου προκειμένου να δοθεί άμεσα στους τρείς πολιτικούς αρχηγούς και να το υπογράψουν ως δεσμευτική προγραμματική συμφωνία.

Όπως έχει ήδη γράψει το protothema.gr  το κείμενο θα στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες:

-          Εύρος κυβερνητικού έργου
-          Διάρκεια κυβερνητικής θητείας
-          Τρόπος λειτουργίας υπουργικού σχήματος
-          Ιεράρχηση προτεραιοτήτων
-          Αποτελεσματικότητα

Κάθε άξονας περιλαμβάνει επιμέρους κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο εύρος κυβερνητικού έργου περιέχονται θέματα οικονομίας, φορολογίας, εργασιακά, ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης.
Στο θέμα της διάρκειας, η πλευρά της ΝΔ θέλει εξάντληση της τετραετίας ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να συμφωνούν στο ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν το 2014 παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

Αναφορικά με την ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου, το θέμα της άμεσης κατάθεσης νέου φορολογικού νομοσχεδίου τυγχάνει της καθολικής αποδοχής. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πιθανότατα θα απασχολήσει και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ενώ ένα από τα κρίσιμα μέτρα που θα περιλαμβάνει είναι η μείωση ΦΠΑ για την εστίαση ώστε να αποδώσει στο υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου. Επιπροσθέτως εξετάζεται και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Πάντως, από τα τρία στρατόπεδα εκφράζεται αισιοδοξία για το ότι οι διαφωνίες θα αντιμετωπιστούν, τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και για το ότι θα υπάρξει σήμερα το τελικό πλαίσιο του κυβερνητικού έργου. Κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το κείμενο στους πολιτικούς του αρχηγούς ώστε αυτοί με την σειρά τους στην τελική συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν να συζητήσουν τις τελικές λεπτομέρειες. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία και στο τελικό στάδιο  τότε Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης θα υπογράψουν το κείμενο που θα αποτελέσει και την δεσμευτική προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης. Πέραν αυτών, τα τρία επιτελεία εξηγούν ότι η άτυπη επιτροπή θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες επίσημο χαρακτήρα και με διαφορετικές συνθέσεις θα διαβουλεύεται για κάθε κρίσιμο κυβερνητικό θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου